Forumoverzicht Bikemogelijkheden Permanente routes Ronse-Maarkedal - Bloso

Ronse-Maarkedal - Bloso

Ben je van plan een route rijden? Problemen gehad met de bewegwijzering? Wat is de moeilijkheidsgraad van het parcours? Hoe ligt de route er bij na regenval?

Moderators: Reflex, ka.dee, Angelo., Test team


Bericht zo 09 maart 2003 14:01
asaegerman Mountainbiker

Berichten: 1
hallo,

op een wandeling in het Muziekbos zag ik de bekende aanduidingen van een permanente MTB-route.

Heeft iemand gegevens over deze route (kaart, ...)

Andre saegerman
Gent

Bericht di 27 mei 2003 20:58
Epic Avatar gebruiker
Mountainbiker

Berichten: 882
Mijn bike: 2002 S-Works - 2003 Stumpjumper
Even een update, er is/was een VTT route die aangeduid werd met paaltjes, deze is echter een barslechte staat en wordt verwijderd. De sportdienst heeft een nieuwe route opgesteld en op 5 juni zijn er gesprekken met BLOSO, daarna wordt de nieuwe route bewegwijzerd. Nu kan je nog altijd proberen de huidige route te rijden, verwacht de nieuwe route ergens in september of oktober.

Bericht di 02 maart 2004 22:37
kris Avatar gebruiker
Mountainbiker

Berichten: 297
Mijn bike: specialized
eindelijk is ze er.
een vaste mtb-route.1 op het grondgebied van maarkedal(blauwe route) en 1 op het grondgebied van ronse (rode route).
op 20maart wordt ze officieel in gebruik genomen maar de bepijling is al volledig in orde. wel goed opletten de 1ste keer want de pijltjes zijn niet altijd zo duidelijk.

Bericht vr 05 maart 2004 11:58
ka.dee Avatar gebruiker
Management

Berichten: 1881
Mijn bike: Rider Expert

Bericht ma 29 maart 2004 11:34
Cannonneke Avatar gebruiker
Mountainbiker

Berichten: 491
Mijn bike: Scott Spark RC WC
Ik heb zaterdag onder een lentezonnetje de beide routes eens verkend.

Vertrokken vanaf De Fiertel aan de voet van het Muziekbos voor de blauwe route.

Het Muziekbos wordt overwonnen, eerst via een zeer steile asfaltweg (paar honderd meter aan ong. 13%) en na wat draaien en keren het laatste stuk tot boven via een brede met stenen bezaaide bosweg. We zijn direct (meer dan) opgewarmd ! Het gaat dan via de weg naar Louise-Marie (terwijl er nochtans enkele mooie tracks zijn die men dus links laat liggen) om daar het pad in te duiken richting Taaienberg. dit is best een leuk stuk, ook wat verderop volgt een singletrack langs iemands tuin waar je toch moet kijken waar je rijdt (veel putten en verkantingen).

Het klimmetje op de zijflank van de Taaienberg is best steil en ook bezaaid met keien.

Dan volgt een (overbodige) lus op asfalt langs Bossenaarmolen met slechts 2 passages op een "simpele" veldweg, om dan - parallel met Berg ten Houte - een prachtige off road klim te doen van meer dan 1 km om dan uit te komen op de weg Schorisse-Ronse.

Iets verderop reed ik verkeerd (aan Doorn : pijltje wees naar rechts, maar je kon schuin rechts en helemaal rechts, dus ik koos de eerste optie) maar dat was eigenlijk een meevaller want ik kwam in Bos Terrijst terecht (eigenlijk geen toegang voor fietsers) waar ik een zeer steil klimmetje kon doen (binnenblad !) en dan maar terug naar het parcours, waar nog enkele langere klimmen volgden.

Vlak voor het bereiken van de weg Brakel-Ronse ontbrak een pijl, ik ben dan maar langs de grote weg naar de Fiertel gereden. Op het plan zag ik dat je eigenlijk een 150m voor de weg Brakel-Ronse rechtsaf moet.


De rode route dan :

Die begon heel goed, met een lange en lastige klim door een volledig kapotgereden veldweg (sporen en putten) de afdaling erna was wat gevaarlijk door spoorvorming. Daarna een eindje op een oude spoorbedding (mooie omgeving) waarna je van de fiets moet om via een trap uit de bedding te raken.

Het stuk dat volgde was echter geen blosoroute waardig : nauwelijks nog wat offroad en de hele tijd in de stedelijke rand van Ronse. Het was wachten op de Hotond. De voet ervan werd bereikt na een vrij lange veldweg (toch nog veel plassen daar), zowat het enige echte stuk offroad gedurende 7 km.

De Hotond wordt beklommen via de Scherpenberg en de Riekestraat (steil ! maar wel op asfalt) De afdaling is eerst off road en dan via de Spinessenberg tot helemaal beneden om dan via een pad uit te komen op de Kruisberg.

Vanaf dan viel het mij op dat het parcours exact gelijk was aan dat van de TT van de Koppenberg, weze het in de andere richting.

Op het einde kreeg je dus diezelfde lange klim naar het Muziekbos met dit keer wel een afdaling off road.


Conclusies :

de bepijling is bijna perfect (1 pijltje ontbrak) en fysiek is de route zeker niet simpel want de klimmen naar Hotond en Muziekbos leveren een pak hoogtemeters voor de streek. Jammer is wel dat vele beklimmingen (vb. Hotond, eerste deel Muziekbos) volledig op asfalt zijn.

De rode route is maar intessant in het begin, in het vervolg zoek ik een eigen lusje om richting Hotond te trekken.

Bericht ma 29 maart 2004 20:44
kris Avatar gebruiker
Mountainbiker

Berichten: 297
Mijn bike: specialized
cannoneke,

ik ben het ermee eens dat ze de rode tocht beter wat korter gemaakt en de asfalt eruit hedden gelaten.als je de streek een beetje kent is het beter om na de 2de maal de oude spoorwegbedding te hebben overgestoken richting beekstraat te rijden . je mist dan niet veel.
nog iets om te weten. op de opening van de route reed filip meirhaeghe de trapjes langs de spoorwegbedding gewoon omhoog. wie kan dit ook????

Bericht ma 29 maart 2004 21:13
hendrik De Backer Mountainbiker

Berichten: 4
Mijn bike: commencal super normal
Opgelet

Gisteren hebben we ook de route Ronse /Maarkedal gereden ,en een probleem ondervonden met een :evil: landbouwer die 100%zeker de bewegwijzering verwijderd heeft omdat deze tour volgens haar zeggen over een prive wegel gaat .wij mochten langsdaar [-X onze tour niet verder zetten en hebben dan maar wat verder langs de steenweg Brakel/Ronse gereden om even verder terug rechts onze route terug aan te pakken en zo na enkele kilometers aan de Firtel te belanden .
Tip voor bloso :pas de route ook op die manier aan om verdere problemen te vermijden ,die boerin zal steeds lastig blijven doen en daar heeft niemand baat bij !
Verder :P alleen maar lof over deze route ,die rond het centrum van Ronse zal voor een andere keer zijn .
Groetjes

hen3k

Bericht wo 31 maart 2004 21:27
kris Avatar gebruiker
Mountainbiker

Berichten: 297
Mijn bike: specialized
het probleem met de verdwenen pijl ga ik doorgeven aan de gemeentelijke diensten die hiervoor verantwoordelijk zijn. ik dacht wel dat er vroeger ook al problemen waren geweest ivm met dit weggeltje. een alternatief. 500meter voor het verdwenen pijltje komt men op de weg. rij hier gewoon rechtdoor en blijf die richting uitgaan. je komt een kilometer verder weer op het parcour.

Bericht vr 02 apr 2004 16:04
fredjeraketje Avatar gebruiker
Mountainbiker

Berichten: 417
Mijn bike: Specialized Rockhopper
kris schreef:
op de opening van de route reed filip meirhaeghe de trapjes langs de spoorwegbedding gewoon omhoog. wie kan dit ook????


Ik was er bij en dat was inderdaad wel indrukwekkend. Het duurde wel 2 minuten vooraleer hij boven was maar het was wel de moeite waard om te zien. (het was dus op techniek, trapje per trapje). Iemand heeft het gefilmd maar dat was voor privégebruik (het ging niet op internet worden geplaatst :( )
Enkele tientallen meters voor de trap kan je via een heel erg steil pad ook nog uit de bedding fietsen, maar dat is enkel aan te raden bij droog weer.

Bericht vr 02 apr 2004 21:59
ivan Avatar gebruiker
Mountainbiker

Berichten: 446
Mijn bike: TREKoclv
Ik heb op 01/04/ (geen A-vis) de rode route gereden. Hierop ontbraken geen pijltjes.
Mooi uitgebalanceerde route.
Onthaal in The Loft Sportcentre was een onverwachte meevaller.
Binnenkort terug voor blauw en rood.

Volgende

Keer terug naar Permanente routes