Tip: hoe bepaal je het beginpunt van een track

Plaats hier je GPS gerelateerde vragen en routes .
Plaats reactie
ivo
Mountainbiker
Berichten: 2687
Lid geworden op: vr 03 dec 2004 20:52

Tip: hoe bepaal je het beginpunt van een track

Bericht door ivo »

- Nu het beginpunt bepalen van je eigen tracklog is niet moeilijk (hopen we :-D ) maar het kan ook zijn dat je een (gesloten) track krijgt van je
vrienden of er een binnengehaald hebt van het net die niet voorzien is van een start en eindwaypoint.
- Je kan dan op je pc natuurlijk beginnen te zoeken door te klikken op het eerste tracklogpunt. Maar als je geen idee hebt waar een log begint is dat zoeken naar een naald in een hooiberg. Het punt is namelijk zo klein dat je het nauwelijks ziet oplichten op de track en bovendien ligt vertrek- en aankomst dan meestal nog eens samen waardoor het goed kan zijn dat
het vertreklog verborgen ligt onder de tracklijn van de terugkeerroute.
- Nu is het niet zo'n punt om te weten waar een track begint, het mooie van een track is nu juist dat je kan inpikken waar het jou het beste past.
- Maar de rijrichting van een track, vooral in heuvelachtig gebied, is wel van groot belang.

Nu je kan dit eenvoudig door de tracklog om te zetten naar een route.
Ieder tracklogpunt wordt dan een routepunt, genummerd (en zichtbaar op je scherm) van 1 naar het laatste punt.
Door naar waypoint één te gaan kan je onmiddellijk zien waar de logger vertrokken is en door de numerieke volgorde van de waypoints kan je ook in één oogopslag zien wat de rijrichting is.

Bijkomend voordeel is dat je de track (nu route) dan ook kan navigeren zoals een route.

Een track converteren naar route (en omgekeerd) kan je met het gratis
conversieprogramma winGDB-nl.
En dat kan je downloaden hier:
www.sackman.info

Wil je alleen het eindpunt van een track opzoeken (om een waypoint te zetten om te trackbacken bv.) kan je dit al op voorhand gemakkelijk doen op je pc. Je opent de track in mapsource (zodat hij centraal op het kaartvlak staat en actief geel oplicht). Vervolgens klik je op het eeste trackbewerkingstool (het potloodje). Als je nu je muisaanwijzer naar het kaartvlak brengt verbindt een dunne lijn je cursor onmiddellijk naar het laatste logpunt van de track. Inzoomen en een wP plaatsen en overbrengen naar je gps tezamen met de track.
Gebruikersavatar
gamutter
Mountainbiker
Berichten: 458
Lid geworden op: za 15 jan 2005 22:46
Rijdt met: Epic S-w carb - Sjump S-w carb - Sjumper M4 - Roubaix Pro D-Ace
Contacteer:

Bericht door gamutter »

Ik heb mij net een Gpsmap 60CSx gekocht. Kan jij mij vertellen of en hoe je (bij onderbreken van een route) ergens bij een waypoint kan inpikken en dan de rest van de route afrijden?
ivo
Mountainbiker
Berichten: 2687
Lid geworden op: vr 03 dec 2004 20:52

Bericht door ivo »

Ofwel rij je 'op zicht' naar de routelijn en eenmaal je terug op de route zit pikt de gps terug de tracking op en vervolgt hij zijn aanwijzingen.

Ofwel druk je op de knop 'Find'. Open het menu Waypoints. Kies het waypoint waar je de route terug wil inpikken. Kies 'via wegen'. Kies 'korste' of 'snelste'.Je gps genereert nu een route naar het gekozen waypoint en je zit terug op de route.
Plaats reactie