één op twee is drager van het virus, alleen weten ze het niet. Pas bij een vermoeden wordt er op getest bij een bloedcontrole, behoord niet tot de standaard analyse. Vaak doet het zich voor tijdens de kindertijd en gaat het voorbij zonder dat men het merkt.
Bart Wellens & Justine Henin hebben dat destijds ook gehad (zoals veel topsporters), en die is op relatief korte tijd toch opnieuw kunnen herbeginnen.
Krijg je er mee te maken op latere leeftijd heb je gewoon pech

Hieronder artikel van De Standaard (
http://www.standaard.be/cnt/gvr9e3l5)
Cytomegalovirus: onschuldig maar hardnekkig - 12/10/2004 | (hvde)
Wat is het cytomegalovirus?
Het cytomegalovirus (cmv) is verwant met het herpesvirus (bekend van de koortslip) en komt over de hele wereld voor. Het is alomtegenwoordig: ruim de helft van alle Belgen boven de veertig heeft een infectie doorgemaakt. Vaak zonder het zelf te weten, want de ziekte geeft niet altijd symptomen. Een cmv-infectie heeft veel weg van mononucleose of klierkoorts (die ook wel ziekte van Pfeiffer of kissing disease worden genoemd), maar dan zonder de keelontsteking die daarbij hoort. Het vaakst worden symptomen als koorts en een lichte leverontsteking genoemd. Ook vermoeidheid hoort bij de ziekte.
Hoe ziek word je van cmv?
De ziekte verloopt doorgaans goedaardig en geneest binnen de twee maanden. Alleen voor ongeboren kinderen kan ze gevaarlijk zijn. Als iemand eenmaal een cmv-infectie heeft opgelopen, blijft het virus levenslang sluimeren in zijn lichaam. Bij mensen met een verzwakt immuunsysteem (zoals aidspatiënten of mensen die chemotherapie ondergaan of een donororgaan hebben ontvangen) kan de ziekte herhaaldelijk de kop opsteken. Maar voor de meerderheid van cmv-patiënten vormt de ziekte een weinig hinderlijk en snel voorbijgaand probleem. Van een opflakkering van de ziekte zoals bij de tennisspeelster Justine Henin is bij hen doorgaans geen sprake. Zijn sporters extra kwetsbaar voor cmv?
De stress en de lichamelijke belasting die topsport met zich meebrengt, maken het lichaam van een atleet extra vatbaar voor een besmetting met het virus. Cytomegalovirusinfecties komen opvallend vaak voor bij topsporters, wat deels ook te verklaren valt uit hun leeftijd: ze zijn jong en cmv is een ziekte van jongeren. Door de belasting van hun lichaam duurt genezing bij topsporters langer dan gemiddeld: de ziekte kan wel zes maanden aanslepen, zoals het geval van Henin illustreert. De tennisster werd ziek in april. Bij topsporters kan een genezen verklaarde cmv-infectie bovendien opnieuw de kop opsteken als de competitie wordt hervat, zoals Henin overkwam. Hoe loop je een cmv-besmetting op?
Het cmv-virus komt voor in urine, speeksel, bloed, tranen, sperma en moedermelk van besmette personen. Om een infectie met het cmv-virus op te lopen, is intiem contact met een drager van het virus vereist. Zoals: knuffelen, kussen en vrijen. Ook contact met bloed of urine kan de ziekte overdragen: vooral verplegend personeel en kinderverzorgers raken zo besmet. Veel mensen lopen de infectie op als kind, in de crèche of in de kleuterschool. Een volgende infectie-piek valt in de puberteit, als jongeren relaties krijgen en beginnen te experimenteren met seks. Is er een verband tussen doping en cmv?
Onder dopingbestrijders is een bijzondere route van besmetting met cmv bekend: bloeddoping. Daarbij krijgen duursporters (vooral wielrenners maar ook langlaufers of langeafstandslopers) vlak voor een sportprestatie vers bloed toegediend, om de zuurstofaanvoer te verhogen. Meestal wordt daarbij eigen (eerder afgenomen) bloed gebruikt, en dan is er geen risico op virusbesmetting. Alleen als donorbloed wordt gebruikt bij bloeddoping, is er een (klein) risico op besmetting met virussen die cmv, aids of hepatitis veroorzaken. In het tennis is bloeddoping nooit aangetoond. Dopingexperts achten de kans dat Henin de ziekte via deze weg heeft opgelopen, nagenoeg onbestaande.
(hvde)