Knieperikelen

Meer info over hoe je best eet en drinkt, het gebruik van een hartslagmeter of spierstimulatietoestel, hier kan je ervoor terecht.
RODONDO
Mountainbiker
Berichten: 180
Lid geworden op: do 10 sep 2009 11:19
Rijdt met: ALMA CARBON

Knieperikelen

Bericht door RODONDO »

Na lange tijd van zeurende op/af pijn in rechter knie een MRI laten nemen en een afspraak bij specialist binnen twee weken. Wat men kon afleiden van de beeldvorming was:retropatellaire chondromalacie met graad 3 tot 4 letsels over de crista en graad 2 letsels over de periferie van het lateralen facet. Tussenliggend is er een synoviale plica uitgaande van het mediaal patellaretinaculum; Intacte kruisbanden en menici en collaterale banden.

Wat laat ik best doen en wat niet ? Iemand ervaring ? Thanks.
Gebruikersavatar
Flat-6
Mountainbiker
Berichten: 166
Lid geworden op: za 13 feb 2010 21:16
Rijdt met: Canyon

Bericht door Flat-6 »

Ik zou zeggen, gewoon wachten en luisteren wat de specialist te zeggen heeft binnen 2 weken, die mannen weten meestal wel raad eens ze het probleem gevonden hebben.

Zelf heb ik na fotos, scans en vele doktorsbezoeken nog steeds kniepijn zonder dat er iemand een idee heeft wat er aan de hand zou kunnen zijn, das ook niet echt plezant...
Gebruikersavatar
Flat-6
Mountainbiker
Berichten: 166
Lid geworden op: za 13 feb 2010 21:16
Rijdt met: Canyon

Bericht door Flat-6 »

Misschien iemand ervaring hier; http://www.kniecentrum.be/nl/home ?
Sunn Xtreme
Expert
Berichten: 4878
Lid geworden op: vr 24 okt 2003 21:21

Bericht door Sunn Xtreme »

[quote="Flat-6"]Ik zou zeggen, gewoon wachten en luisteren wat de specialist te zeggen heeft binnen 2 weken, die mannen weten meestal wel raad eens ze het probleem gevonden hebben.

Zelf heb ik na fotos, scans en vele doktorsbezoeken nog steeds kniepijn zonder dat er iemand een idee heeft wat er aan de hand zou kunnen zijn, das ook niet echt plezant...[/quote]

de oorzaak kan ook hoger liggen. bv torsie bekken, op gestresseerde spieren in het bovenbeen die de pezen harder optrekken, wat als gevolg heeft dat de knie in een bepaalde hoek van zijn normale spoor afwijkt, en / of de knieschijf wat korter naar het kraakbeen toetrekken.
dan mag je scans etc laten nemen.. men ziet er niets aan.
de oplossing is een chiropractor raadplegen, die het hele zaakje loswerkt.
zulke zaken komen vaak voort door langdure vrij extreme tot echt extreme belastingen, of bij fysieke vermoeidheid (lees : het lichaam wil eigenlijk gewoon een poosje rust ipv blijven pushen), kan je dit probleem ook krijgen.
nadeel is dat het moeilijk opspoorbaar is, omdat bijna niemand daaraan denkt, omdat het niet echt een onderdeel uitmaakt van de klassieke geneeskunde (chiropractie is nog een jonge mediische sector, zeker in Europa)
Gebruikersavatar
lowflyer
Mountainbiker
Berichten: 130
Lid geworden op: do 03 mei 2007 22:08
Rijdt met: Cannondale Scalpel Factory Team, Pinarello Dogma

Bericht door lowflyer »

@ Sunn Extreme; bedoel je dan dat retropatellaire chrondomalacie oplosbaar is door chiropraxie ?

Dient het niet meer te worden gezien als een biomechanisch probleem (lees genetisch bepaald) dat door overbelasting aan het licht komt ?

Ikzelf sukkel hier al maanden mee, liet mij hieraan opereren en het probleem blijft aanwezig wanneer ik enige sportactiviteit aandoe waarbij kracht wordt uitgeoefend. (schoolslag zwemmen, lopen, ... )

Het is echt een vervelend probleem waar er precies geen einde aan komt ...
theodoorke
Mountainbiker
Berichten: 153
Lid geworden op: ma 09 okt 2006 15:08
Rijdt met: BMC TE01 XO1 ---- Specialized S-works--- S-Works Epic

Bericht door theodoorke »

Flat-6 schreef:Misschien iemand ervaring hier; http://www.kniecentrum.be/nl/home ?


dr. Veeckman ,Super content van geweest en nu nog trouwens

2x kruisband en super gedaan...
Gebruikersavatar
jvdk151
Mountainbiker
Berichten: 34
Lid geworden op: zo 06 jan 2008 14:54
Rijdt met: stevens manic 2011
Contacteer:

knieklachten

Bericht door jvdk151 »

Ik ben reeds 20 jaar een regelmatige loper, tot 3 keer per week maar op de openbare weg. De laatste jaren combineer ik het lopen met de mountainbike. Ik heb ook last van pijn aan mijn linkerknie. Een specialist heb ik nog niet bezocht maar de conclusie van de huisarts is dat het kraakbeen begint te verslijten waardoor de knieschijf losser komt te zitten. Ik moet nu een kuur van 3 maand glucadol twin volgen en heb het verbod gekregen om nog op de openbare weg te lopen. Ik veronderstel als jullie intensief sporten, dat sommigen onder jullie wel hetzelfde zullen hebben als ik.
Sunn Xtreme
Expert
Berichten: 4878
Lid geworden op: vr 24 okt 2003 21:21

Bericht door Sunn Xtreme »

kraakbeenletsel is opspoorbaar via scan.
in dit geval is het wat gokken.... omdat de knieschijf wat meer beweging heeft ?
evengoed kan er een ontstabiele reflex / spanning zijn op de pezen rond de knie, waardoor in een bepaalde buigingsgraad de knieschijf wat links of rechts word getrokken, en niet mooi door het voorziene spoor glijd.
dat veroorzaakt pijn, irritatie en zelfs zware ontstekingen.
irritatie en ontstekingen verzwakken de pezen, wat het syndroom nog verergert.
het probleem is oplosbaar.
als het een kraakprobleem betreft zit je al zeer snel met veel pijn en sterke vochtophoping in de knie, de zwelling is snel zichtbaar, ook al is het niet veel.
dit soort problemen word veelal veroorzaakt door verschillende spanning tussen de pezen rond de knie. als er bv 1 pees te strak blijft staan, heb je al prijs.

lopen met slechtere schonen om verharde weg, gaat ook sneller net onder de knieschijf irritatie geven. de patellapees raakt geirriteerd onp de onderste helft - in eerste instantie - , en dat kan doorzetten naar het onderliggende vetkussentje tussen patella en kraakbeen. wanneer dat ontsteekt, gaat het sneller verharden, wat dan een zeurende pijn geeft, en wteeds weerkerend probleem. ook dit kan behandeld worden, maar is van langere duur en hoeft een juiste aanpak.


in uw geval = lopen stopzetten, nadat alles weer goed is, en je wil nog wat lopen, eerst en vooral GOEDE loopschoenen aanschaffen, en vooral op onverharde wegen / bos / finse piste lopen.
en minder lang misschien ook beter.
trowuens haal je op minder duurtijd lopen in offroad veel meer vermogen en voordelen dan op verharde wegen.

nog iets :
iemand die veel fietst / traint, loopt ook geheekl anders dan iemand die niet veel fietst.
een fervent fietsers zal in zijn loopbeweging de voet altijd harder neerzetten dan een ander, omdat hij bij het lopen ook zijn voeten hoger van de grond haalt dan een niet fietser. dat komt omdat de benen de fietsbeweging proberen te volgen bij het lopen (optrekken / neergaan), anderen en veel-lopers houden de voet lager in een verdere voorwaarste beweging, en komen ook zachter neer. een veel-loper heeft een bijna stabiele 'glijdende' beweging als hij zijn voet voorwaarts plaatst.

Fietsers zullen dus zowieso automatisch een pak meer kans lopen op blessures bij het lopen, omdat hun bewegingsreflex niet natuurlijk is en kan vergeleken worden als een soort nabootsbeweging van het fietsen.
omdat de fervent fietser dit als nieuwe 'natuurlijke' beweging heeft geleerd.
RODONDO
Mountainbiker
Berichten: 180
Lid geworden op: do 10 sep 2009 11:19
Rijdt met: ALMA CARBON

Bericht door RODONDO »

nadeel is dat het moeilijk opspoorbaar is, omdat bijna niemand daaraan denkt, omdat het niet echt een onderdeel uitmaakt van de klassieke geneeskunde (chiropractie is nog een jonge mediische sector, zeker in Europa)[/quote]

Is er in de regio 2200 een chiropractor met affiniteit voor sport ? Ik durf er niet aan te denken me door een een knoeier half lam te laten kraken.

Graag aanbeveling aub. Denk inderdaad dat Sunn hier een punt heeft. De laatste tijd tevens regelmatig enkele dagen out met rugpijn. Denkelijk heeft het één (knie) wel te maken met de pijn in de onderrug en de (soms) pijnlijke hals. Thanks !
Sunn Xtreme
Expert
Berichten: 4878
Lid geworden op: vr 24 okt 2003 21:21

Bericht door Sunn Xtreme »

inderdaad, het is een probleem waar men meestal niet bij stilstaat, zelfs een arts niet, en wel veel ellende kan geven, langdurig zelfs.
dan behandeld men vooral de knie maar niet de echte oorzaak : de pezen errond die vooral destabiliserend / asynchronisch functioneren in dezelfde beweging.


btw : kweet wel eentje zitten die van echt aanpakken weet, geen blabla verhaaltjes om je te sussen, wel een erg directe aanpak heeft.
Plaats reactie