Kwaliteit supermarktfietsen

Data van toertochten of wedstrijden, releases van bikes of onderdelen, info over teams en rijders, geruchten, kortom alles wat collega bikers kan interesseren plaats je hier!
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Dzjowie
Mountainbiker
Berichten: 1002
Lid geworden op: vr 27 dec 2002 15:28
Rijdt met: Specialized - Radon

Kwaliteit supermarktfietsen

Bericht door Dzjowie »

Gepikt van bij onze Noorderburen :oops: , maar best nog wel van toepassing hier ...

"Door Rodrick de Munnik,
Een volledig geveerde mountainbike voor maar 140 euro? een echte fietsemaker nam zo'n goedkoop Aldi-karretje onder de loep. Zijn oordeel: levensgevaarlijk.

Als je niet op woensdag om half 9 voor de deur van de supermarkt stond greep je onherreopelijk mis. Aldi had vorige week een dubbelgeveerde mountainbike met 18 versnellingen in de aanbiedingvoor 139 euro. Het ding was ook snel uitverkocht.
ook bij C1000 vind je tussen het stokbrood een toerfiets voor maar iets meer als 200 euro. In het buitenland is het al doodnormaal: supermarkten die fietsen verkopen voor onwaarschijnlijk lage prijzen.
ook in Nederland duiken goedkope karretjes steeds vaker op. Op internet worden goedkope chinese fietsen - 125 euro nieuw in doos - van dramatische kwaliteit bij bosjes verhandelt.

Verzet
De fietsbranche verzet zich uit alle macht tegen deze ontwikkeling. In Belgie, waar supermarktfietsen al zijn ingeburgerd, mag bij aanprijzing van een dubbelgeveerde mountainbike niet de suggestie worden gewekt dat je met de fiets ook echt kunt mountainbiken.
In Nederland stappen fietsmerken naar de rechter om de verkoop van niet afgemonteerde fietsen tegen te gaan. Batavus voorop. Koepel- organisatie Bovag snapt niet dat de consument prijsknallers uit de plaatselijke supermarkt in zijnfietsenhok wil hebben. Geen service, is hun argument.
Maar de fiets zelf, laten we het daar eens over hebben: heeft de klant wel een fatsoenlijk product voor dat geld? op verzoek van het Veluws Dagblad legde Gianfranco Storoni de mountainbike van de Aldi op de pijnbank. Storoni verkoopt in Utrecht racefietsen en mountainbikes die hij smane met de klanten ontwerpt.
Storoni noemt een lijstje minpunten op van de Aldis's Multi purpose sports-fiets. Naven die niet uit een stuk zijn, spaken die niet zijn vastgedraaid, scharnierpunten van de vering die niet gelagerd zijn.
Voor de leek lijken het zaken die er niet veel toe doen, zeker niet voor deze prijs. Maar bij elkaar betekenen ze dat de mountainbike het bij veldgebruik niet langer dan een halfjaar volhoudt.
Ronduit gevaarlijk noemt storoni de verende voovork. 'Bij de eerste kuyil breekt die. De vork is onvoldoende gelast. Een voorvorkvan een echte mountainbike dient uit 1 stuk te bestaan omdat lassen zwakke punten zijn en de klap niet weerstaan".
Volgens de fietsenbouwer is de fiets van de Aldi een tijdbom. "een mooie fiets voor op het schoolplein. Hioj ziet er stoer uit voor kinderen van een jaar of 12. Maar de fiets gebruiken waarvoor hij is bedoelt, mountainbiken, is levensgevaarlijk. Zelfs bij fietsen in het park kan het al verkeerd gaan."

Aansprakelijk
De onthutsende conclusie roept vragen op over de verantwoordelijkheid van de verkopende partij. Volgens de Bovag is die in 2 wetten voldoende vastgelegd. "Iedere fietsdealer, ook supermarkten als Aldi, is aansprakelijk voor schade als gevolg van een ondeugdelijk product. Maar er is ook een wet die conformiteit regelt. Dat wil zeggen dat een mountainbike ook voor mountainbiken gebruikt moet kunnen worden. Anders krijg je je geld terug. Dat is lastig hard te maken. Bovag-dealers hebben nog eens extra garantiefondsen. Daarom moeten consumenten niet alleen op de prijs afgaan."

Natte kont
Storoni snapt het nut niet van de Aldi-mountainbike. Verspilling van de industriële energie stelt hij. Want zelfs als stadsfiets voldoet het ding niet. "De fiets heeft geeneens spatborden. Wie wil er een naatte kont krijgen als de straten nat zijn?"
Aldi wenst niet te reageren

Bron:VeluwsDagblad van 21 mei
EDIT: Tiepvouten voorbehouden :wink:
Gebruikersavatar
cg
Mountainbiker
Berichten: 69
Lid geworden op: ma 19 apr 2004 12:15
Rijdt met: cube acid XT groep en manitou mars vork

Bericht door cg »

Ik kan dit verhaal beamen. Ik begon met een mountainbike (tenminste zo zag hij eruit) een drietal jaren geleden te fietsen. Na drie maanden waren de (stalen en loodzware) velgen gewoon vervormd, waardoor remmen triviaal werd. Nog enkele maanden later waren de lagerbolletjes van de trapas gewoon vlak afgesleten. nog wat later viel er een pedaal af. hier was de lager gewoon verdwenen. op de achterderalleur zat zeker een halve centimeter speling op de kooi na deze tijd. De fiets werd onlangs verkocht. Doch het enige originele onderdeel was het frame, dat er wel degelijk uitzag. Gaandeweg heb ik de verschillen gezien en gevoeld (ook op het terein) tussen de goedkope en duurdere onderdelen. De fietsmaker zij ook dat het een communiefiets in MTB vermomd was. En nog zijn er mensen die zich afvragen waarom wij zoveel voor onze mtb betalen als je voor 150€ een full suspension in een warenhuis vind.

PS: mijn fiets was (gelukkig :roll: ) niet geveerd.
Plaats reactie