Forumoverzicht Techniek Onderhoud en herstellingen Ketting nog vervangen bij 1% slijtage zinvol?

Ketting nog vervangen bij 1% slijtage zinvol?

Hoe vervang ik versleten remblokken, kan ik mijn voorvork zelf onderhouden, reinigen van de ketting,...

Moderators: Reflex, Angelo., JanMan, Test team


SaintRemy Mountainbiker

Berichten: 8
Mijn bike: Trek Fuel EX 8 - 2019
Ik heb sinds vorig jaar een mooie nieuwe MTB en ben een beetje slordig geweest met de slijtage van mijn ketting in het oog te houden. Niet zo slim, met zo'n peperdure sram 12 speed cassette erop ... ](*,)

Status vandaag... ketting is nu 120.5mm dus had al een tijdje geleden vervangen moeten worden.

De vraag is nu natuurlijk ... heeft het nog zin om die ketting te vervangen in de hoop dat de cassette wat langer meegaat of is het daar te laat voor en rijden we rustig verder tot de ketting over de tanden rolt? Op zich schakelt alles nog prima ... na elke rit netjes ketting proper gemaakt en opnieuw gesmeerd.

Nieuwsgierig naar jullie mening!
SaintRemy.

Mister No Chaïn Mountainbiker

Berichten: 1928
Mijn bike: heeft grote wielen
Ik vervang mijn kettingen op 120mm, aan 120,5 ben ik nog nooit geraakt. Ik zit na 3000km met 2 kettingen nog onder de 120mm. Op de koersfiets vervang ik iedere +/-4000km en dat is altijd rond 120mm.

Volgens mij is 120,5mm al goed versleten. Als je je ketting omhoog trekt aan je voorblad, zit er dan nog spanning op?

Afbeelding

SaintRemy Mountainbiker

Berichten: 8
Mijn bike: Trek Fuel EX 8 - 2019
Ja, ik ben me ervan bewust dat ie goed versleten is. Ik kan de ketting idd wel wat van het voor lad trekken, maar niet zo erg als het fotooke dat je daar toont. Tzal nie meer gebeuren... Grrr

Vraag blijft wel... Hoe kan ik de schade hier door aan de cassette inschatten? Heeft het nog zin om op deze cassette een nieuwe ketting te leggen of is het daar te laat voor? Enig idee?

Jumping Jack Mountainbiker

Berichten: 213
Mijn bike: Kona Hei Hei / Granville Fuse Team
Je kan het proberen, een nieuwe ketting heb je sowieso nodig. Als ie goed draait op de cassette, heb je geluk...

Boebbel Avatar gebruiker
Mountainbiker

Berichten: 409
Mijn bike: Canyon Lux 6.0 2019
Je zal dat snel merken. Leg een nieuwe ketting op deze cassette en zet eens kracht op de meest gebruikte kransjes, veel kans dat die doorschiet.

Ik heb net hetzelfde op mijn woon/werk fiets vandaag. #-o Ik heb maar rap mijn oude terug gelegd.

spaghetti_2 Avatar gebruiker
Mountainbiker

Berichten: 1519
Mijn bike: Scott Spark RC Pro 2020, Rose X-Lite
Gewoon proberen, niets te verliezen. Geef het bovendien 50-100 km de tijd om in te rijden. Echt doortrappen zou niet mogen natuurlijk, maar ik wisselde bij mijn Sram Eagle 2-3 kettingen regelmatig af en zelfs na 1-2 ritten moest de volgende ketting weer een beetje inrijden (=gekraak in het begin).

MTBfietser Mountainbiker

Berichten: 23
Troost u, er zijn ergere gevallen! Toen ik een nieuwe dure mtb had smeerde ik de ketting niet eens en deftig schoonmaken deed ik ook niet, gewoon regenwater erover gieten zodat het geen kalkaanslag kreeg en modder/zand weg is, dat was voor mij het belangrijkste wat ik in gedachte had. Ik smeerde alleen wanneer ik roest op de ketting zag en eerst deftig schoonmaken dat deed ik zelfs ook nog niet eens. Gewoon olie over de vuile olie/roest kappen zal ik maar zeggen.

Ik had dit pas door na ongeveer 300km gereden te hebben dat dit echt verkeerd was en dat het deftig schoonmaken + smeren na elke rit moest gedaan worden.

SaintRemy Mountainbiker

Berichten: 8
Mijn bike: Trek Fuel EX 8 - 2019
Zoals gesuggereerd door een aantal mensen hier, gewoon geprobeerd. Zaterdag nieuwe ketting gelegd en zondag uitgeprobeerd in heerlijke moddercondities .... en dat lijkt toch goed te gaan. Onmiddellijk voel je de scherpte van een nieuwe ketting waardoor schakelen zeker beter was, verder geen gekraak of ander andere aanwijzingen dat de ketting niet netjes samenwerkt met de gebruikte cassette ... lijkt dus wel OK te gaan.

Me happy !!! :-D


Keer terug naar Onderhoud en herstellingen

cron