Forumoverzicht All about MTB Beginnershoek Vragen bij keuze nieuwe fiets, 1750€ budget

Vragen bij keuze nieuwe fiets, 1750€ budget

Niet dat we de beginners in een aparte categorie willen indelen, iedereen is immers welkom op het forum. Wel gaan we in dit onderdeel proberen om veel voorkomende vragen te bundelen.

Moderators: Reflex, Angelo., Test team


HappyTrails Mountainbiker

Berichten: 4
Ik zit na lang zoeken nog met wat vragen. Ik zal beginnen met een kleine voorstelling van mij als fietser:

  • Ervaring : elke dag woon/werk de laatste 4 a 5 jaar(7km enkel) en de laatse 5 maanden 1 keer in de week (of om de 2) een langere rit op tempo +-70km aan 25km/u gemiddeld op een norta nt3 trekkingfiets.
  • Waarom MTB : Ik had vroeger een MTB en verkies de zithouding, zeker nu ik redelijk veel last van mijn nek heb door men werk (in behandeling). Ik heb al een paar jaar de intentie er een te kopen maar deed dit nooit omdat ik met men 'gewone' fiets niet voor men plezier ging rijden, ik doe dit nu wel en steeds intenser. Van karakter ben ik ook eerder een speelvogel en in men jeugd ging ik altijd zot doen in het bos op men bmx. Ik geniet ook meer van rust en natuur dan van verkeer en asfalt. Tenslotte woon ik dicht bij Kasterlee -> https://www.mtbroutes.be/routedetail.php?id=1
  • Geometrie : 168 hoog, +-78cm binnenbeen. Heb al een frameadvies sessie aangevraagd bij een fitter aangezien ik bij veel fietsen tussen 2 maten zit.
  • Budget: oorspronkelijk +-1500€ , maar ik ben te verleiden tot een beetje meer in sommgie gevallen,van mijn huidige selectie is de duurste 1720€. Dit is veel geld voor een quasi eerste fiets, maar advies over minder is goed genoeg zal op dove oren vallen.

Mijn zoektocht tot dusver:

Uit gewoonte ben ik beginnen zoeken naar een klassieke CX en ben via alle grote merken specialised, orbea, trek, etc toch op canyon, met zen meer voor minder afmontages, beland (tnx VDP). Ik dacht eerst in een tweestrijd te zitten tussen 2 hetzelfde soort fietsen namelijk de
Exceed CF SL 6.0 pro race (carbon) en de Grand Canyon AL SL 9.0 (Alu). Op de orbea site had ik al wel zitten kweilen op de Laufey, wat een pracht van een fiets is dat!
Toen ik hem een paar keer terug ben gaan bewonderen en ook de uitleg en wat reviews las begon ik te begrijpen dat de grand canyon meer richting de laufey gaat qua frame opbouw, meer veerweg, kleinere head tube angle, etc.

Ondertussen/later zijn volgende fietsen nog op men radar verschenen (btw de laufey is niet een van men kandidaten om redenen), puur CX :
Radon Jealous AL 9.0Randon Jealous AL 10.0Ik zou de exceed hierbij zetten

trail :
Radon cragger 8.0tussen de twee :
Cannondale trail 1 2020Hier hoort de grand canyon bij

Als ik nu moest kiezen zou het de cragger worden, maar zoals reeds gezegd zit ik met wat vragen :
  • Welke zouden jullie kiezen en waarom. Deze hoeft niet uit mijn lijst te komen als er beter opties zijn hoor ik het graag.
  • Dat hele trail vs XC verhaal zijn : Zoals gezegd zal ik meestal de bossen van Kasterlee induiken. Volgens wat ik lees, voelen trails speelser aan. Beter geschikt voor jumps, wheelies, om bochten in te gooien, ze zitten ook relaxter. Klinkt als men ding maar komen deze eigenschappen naar boven op mijn terrein? Ik wil niet 1700€ aan iets geven dat er gewoon niets te zoeken heeft.
  • De cannondale, grand canyon en exceed zetten mij op 27,5" terwijl de radon's allemaal 29" zijn waarvan de cragger ook 27,5+ aankan. Dit komt door men lengte, een collega die veel fiets zei al dat kleine mensen op 29" fietsen er raar uit zien, maar is het ook echt nadelig? Waarom doen die merken dat?
  • Remote lockout : Ik zou dit echt graag hebben gezien het relatief slappe terrein en de heen-terugweg op asfalt. Alleen staat het bij geen enkele van mojn trail setup's vermeldt. Hoe hard zou ik dit missen of heb ik het niet nodig?
  • gripshift : Op de exceed zit dit op en op mijn norta ook, daarnaast oogt de look, net als 1x, veel strakker. Een GX eagle gripshift is maar 45€, is er iemand die hier ervaring mee heeft op MTB's?

dirkdierickx Mountainbiker

Berichten: 166
Mijn bike: Cube Reaction Race / YT Jeffsy 27 AL Comp
remote lockout heb ik op mijn xc trek maar niet op mijn trail yt jeffsy, ik moet zeggen dat ik dat ook niet echt mis. ga je in de pedalen staan, dan gaat er zeker wel een hoop kracht verloren in de vork, maar zelf nog nooit een probleem gevonden, het is niet zo dat ik plots geen heuvels/bergen meer opkan (in tegendeel eigenlijk vind ik de jeffsy veel beter klimmen).

ivm de gripshift, ik denk dat dat ook iets persoonlijk is, persoonlijk heb ik liever schakelaars.

het liefste rij ik met de jeffsy, de trailbike dus, zelfs op gewoon plat parcours (dan lock ik wel meestal de achtervering). het is zoals je zegt wat relaxer en speelser allemaal, als snelheid je ding is dan zou ik voor een xc bike gaan. is het avontuurlijke en door de natuur cruisen meer je ding dan is een trail bike misschien wel beter, zeker als je van plan bent langere afstanden te doen. als ik bv 100km mtb met de xc dan ben ik veel meer afgemat dan met de trailbike.


Keer terug naar Beginnershoek