Pagina 1 van 13

duurtraining

Geplaatst: za 07 feb 2004 21:08
door etienne
een vraagje .......ik heb de discusie een beetje gevolgd over de trainingszones en hoe je die moet bepalen enz .....
Ik ben nu dus vooral bezig met duurtrainingen, dus proberen van de hartslag laag te houden.

Dat lukt allemaal prima maar vanaf welke duur ( 2 uur, 3uur ...) kan je eigenlijk van een duurtraining spreken ?????

Mag je bij zo een duurtraining stikkapot thuiskomen, ik bedoel dus nie buiten adem maar gewoon leeg, alle energie op. Ik heb vandaag een duurtraining gedaan van ongeveer 4u30min en was kapot. Heeft dit zin zo vroeg op het jaar ????
Mag je eigenlijk je grenzen verleggen (ik bedoel steeds meer kilometers doen) zo vroeg. Ik ben nu bijna 6 weken aan het trainen.

Geplaatst: za 07 feb 2004 21:38
door SPECI
ik doe sinds een aantal weken ook regelmatig duurtrainingen van 5-6 uur maar ik ben nooit moe, das toch de bedoeling dacht ik.Natuurlijk zal je altijd wel iets voelen aan de benen maar ik doe de dag erna gemakkelijk een zware TT.Ge moet wel veel eten en drinken :wink:

Geplaatst: za 07 feb 2004 21:49
door Epic
Duurtrainingen moet je opbouwen, 10% meer per week is echt het maximum en werken met een cyclus! De nadruk moet wel liggen op omwentelingen ipv kilometers! Je hebt ook nog het verschillend parcours dat je moet trainen, heuvelachtig of simpelweg vlak. De bedoeling is om je lichaam te laten werken op vetten ipv suikers, als je dan genoeg eet en drinkt kan je in theorie dan heel lang fietsen. Het gedeelte waarop je rijdt op vetten moet je proberen zolang mogelijk te houden zodat je het einde van bvb chrono's/wedstrijden kan rijden op je suikers die spijtig genoeg beperkt zijn. Allemaal een kwestie van je lichaam duidelijk te maken dat het efficient zijn brandstofvoorzieningen moet "managen". Oh ja, het kan eigenlijk niet dat je moe thuis komt - je moet deze kunnen afwerken aan een tempo waarop je nog eenvoudig conversaties kan hebben. Je bouwt best een voorbereidingsperiode in waarin het de bedoeling is om de maximale ritduur (XC versus Marathon) te kunnen rijden in deze hartslagzone.
Deze extensieve duurtrainingen moeten ongeveer 80% van je totale omvang zijn, er zijn een grote hoop nuttige boeken te vinden.

Geplaatst: za 07 feb 2004 21:55
door viper
Alle training die we uitvoeren is duurtraining, die paar zeer korte en snelle intervallen uitgezonderd. De vermoeidheid is een combinatie van duur en inspanningsniveau. Behalve voor Speci :wink: , is iedere (duur)training vermoeiend. Als je niet redelijk vermoeid bent , heb je ook geen trainingsvoordeel.
Ik veronderstel dat je met duurtraining een langere training bedoelt aan een niet al te hoog tempo/inspanning. Hou momenteel je hartslag onder de 85% van je snelste wedstrijden, en je bent goed bezig.

Geplaatst: za 07 feb 2004 22:01
door viperke
ik heb al vaak gehoord dat je best duurtrainingen aan 70% van je maximumhartslag doet, of nog lager zelfs, maar als ik dit toepas, dan kan het soms gebeuren dat gewone fietsers mij kunnen volgen, en der kan ik nie tege he :P dan kan k ni weerstaan om ff klein beetje sneller te rijden, hebben jullie dat ook? :bounce:
8)

Geplaatst: za 07 feb 2004 22:04
door viper
Neen, misschien zijn wij wel gewone fietsers :roll:

Geplaatst: za 07 feb 2004 22:05
door etienne
ik voelde me vooral "leeg" toen ik vandaag thuis kwam. Ik eet en drink inderdaad misschien te weinig, vandaag bijvoorbeeld niets gegeten en 1 liter gedronken onderweg. Maar mijn redenering is, als ik weinig eet moet mijn lichaam wel naar de vetreserves.
Ik heb vandaag wel ongeveer de langste tocht gedaan uit mijn leven, dus het zal misschien wel een beetje logisch zijn dat ik moe was.
Tot 100km ging het goed maar die laatste kms windop hebben me doodgedaan.
Het positieve is dat ik vrij snel recupereer en morgen wel terug een tocht van 3 uur ga doen.

Geplaatst: za 07 feb 2004 22:08
door viper
Als je vandaag stikkapot was van je langste training ooit, dan is het niet verstandig (understatement) om morgen een tocht van 3 uur te rijden, of het ware dat die tocht 25 km lang is. [-X

Geplaatst: za 07 feb 2004 22:35
door Epic
viperke schreef:ik heb al vaak gehoord dat je best duurtrainingen aan 70% van je maximumhartslag doet, of nog lager zelfs
Zo moet het nochtans, een paar keer versnellen kan absoluut geen kwaad MAAR het moet beperkt blijven - bvb. 2x3'. Na verloop van tijd zal je snelheid wel verhogen aan die hartslagen maar in het begin kan het vreselijk saai zijn. Hou er wel rekening mee dat de overgang naar de tempoduurtrainingen in een later stadium erg pijnlijk kunnen zijn, hou dat bvb in gedachten wanneer je even die drang krijgt :D

Geplaatst: za 07 feb 2004 22:55
door MartaSL
viperke schreef:ik heb al vaak gehoord dat je best duurtrainingen aan 70% van je maximumhartslag doet, of nog lager zelfs, maar als ik dit toepas, dan kan het soms gebeuren dat gewone fietsers mij kunnen volgen, en der kan ik nie tege he :P dan kan k ni weerstaan om ff klein beetje sneller te rijden, hebben jullie dat ook? :bounce:
8)
ja heb ik dus ook altijd, ik rij dan 20 km/uur ongeveer of nog minder soms, het lijkt echt zo langzaam alsof ge helemaal nie aan het trainen bent, maar een beetje aan het voorttrappen, da schiet zo nie op; ik wil hard fietsen en voelen da ik getraint heb, maar het schint zo nie te werken :roll: