Wonderplant uit de Andes: zeep?

Meer info over hoe je best eet en drinkt, het gebruik van een hartslagmeter of spierstimulatietoestel, hier kan je ervoor terecht.
Gebruikersavatar
Puzzle
Mountainbiker
Berichten: 178
Lid geworden op: za 19 aug 2006 11:15
Rijdt met: MBK Super Sprint

Wonderplant uit de Andes: zeep?

Bericht door Puzzle »

Ik heb gelezen over quinua, de wonderplant uit de Andes.

Afbeelding

Het is onkruid dat op zeer barre plaatsen groeit, zoals uitgedoofde vulkanen. Het houdt het midden tussen tarwe en maïs. De voedingswaarde zit tussen melk en bloem. Het kan op vele manieren klaargemaakt worden, van pap tot brood.

Zo is de verpakking bij de Oxfam wereldwinkels:

Afbeelding

Er schuilt wel een addertje onder het gras: er zit een soort natuurlijke zeepstof in. Voor elke bereiding moet dat dus grondig gespoeld worden.

De vraag is nu: is dat mogelijk om die zeep er af te krijgen of zal het smaken naar zeep?
jimi
Mountainbiker
Berichten: 1250
Lid geworden op: ma 03 jul 2006 10:09
Rijdt met: cannondale f29

Bericht door jimi »

makker,ik heb dat al gegeten.......is zo een beetje couscous-achtig,en da smaakte nie naar zeep
Gebruikersavatar
Puzzle
Mountainbiker
Berichten: 178
Lid geworden op: za 19 aug 2006 11:15
Rijdt met: MBK Super Sprint

Bericht door Puzzle »

Cous-cous is harde-tarwegries, dus dat lijkt er op. Dat heeft dan weinig smaak, vergeleken met bijvoorbeeld rijst.

Hoeveel kost zo'n doos van 500 gr?

Staat er op wat de samenstelling is per 100 gr: koolhydraten, vet, eiwitten?
jimi
Mountainbiker
Berichten: 1250
Lid geworden op: ma 03 jul 2006 10:09
Rijdt met: cannondale f29

Bericht door jimi »

bij navraag is gebleken dat je het wel goed moet spoelen
koop zo een doos en probeer es,veel smaak heeft het niet zenne,mor tis es iets anders dan altijd die pasta é
Gebruikersavatar
Puzzle
Mountainbiker
Berichten: 178
Lid geworden op: za 19 aug 2006 11:15
Rijdt met: MBK Super Sprint

Bericht door Puzzle »

Is dat plakkerig? Welke kleur heb je geprobeerd?
jimi
Mountainbiker
Berichten: 1250
Lid geworden op: ma 03 jul 2006 10:09
Rijdt met: cannondale f29

Bericht door jimi »

witgrijs,was ni slecht
Gebruikersavatar
Puzzle
Mountainbiker
Berichten: 178
Lid geworden op: za 19 aug 2006 11:15
Rijdt met: MBK Super Sprint

Bericht door Puzzle »

Het is 1,99 euro voor een doos van 500 gr.

Hier vind je meer uitleg: (wel in het Frans)

http://www.madeindignity.be/Public/Alim ... on=Cereale
Gebruikersavatar
Puzzle
Mountainbiker
Berichten: 178
Lid geworden op: za 19 aug 2006 11:15
Rijdt met: MBK Super Sprint

Bericht door Puzzle »

Ik ga het straks proberen.
Gebruikersavatar
Puzzle
Mountainbiker
Berichten: 178
Lid geworden op: za 19 aug 2006 11:15
Rijdt met: MBK Super Sprint

Bericht door Puzzle »

Ik heb het 2 keer geprobeerd.

1) Uitzicht:

Afbeelding

Het ziet er uit zoals linzen maar zeer klein. Er zit een scheut rond de rand, waardoor de rand plat lijkt. Het is niet hard, maar wel krokant zoals een gegrilde pinda: droog en poreus. Je kunt het gemakkelijk fijnknabbelen.

2) Bereiding:

Als je het kookt wordt het doorschijnend van buiten naar binnen toe. In het midden blijft een ondoorschijnend bolletje, totdat het volledig gaar is. De scheut komt los en is dan groen. Op de doos staat dat je het 5 minuten moet koken in twee keer de hoeveelheid water en dan 7 minuten laten staan. Dan is er in het midden een ondoorschijnend bolletje. Het is beter om er 10 keer het gewicht aan water bij te doen en 20 minuten hard te koken. Daarna is het 4,5 keer zwaarder. Dus 150 gr wordt 680 gr.

3) Smaak:

Rauw smaakt het zoals linzen. Het gekookte bolletje smaakt naar rijst, de scheut naar soja. Het heeft de smaak van groene groenten.

4) Vertering:

Het is zware kost. Het is gemakkelijk om je maag te overschatten.

5) Zeep:

Ik heb het eerst klaargemaakt zonder af te spoelen om te zien wat het belang is van afspoelen: zeer weinig belang. Als het op is en je likt je lippen af dan ga je wel denken: is dat niet een beetje zeep of stel ik mij hier iets voor? Het is praktisch niet te proeven. Als je een vork afwast met detergent en je vergeet ze af te drogen en je steekt ze in je mond dan is dat veel slechter.

6) Recepten:

Ik heb het eerst klaargemaakt als rijst, met paellakruiden, Chinese groenten en loempia's.

Als puree vond ik het smakelijker. In alle geval beter dan cous-cous. Vergeleken met rijst weet ik het niet zo. Rijst is ook een zeer goed product. Cous-cous en rijst trekken op niet veel als ze te lang gekookt zijn. Dit blijft zijn vorm houden.

Als je het volgende probeert zul je direct overtuigd zijn:
- een paar keer herhalen: in een kom doen, water erbij, roeren, in een zeef gieten.
- 10 keer zijn gewicht aan water erbij en 20 minuten hard koken.
- ondertussen 5 grote patatten in kleine stukjes 20 minuten hard koken.
- van de patatten puree maken zoals je gewoon bent.
- terug in een zeef gieten en onder de puree roeren.
- groenten en vlees of vis er bij.

Ik heb de puree klaargemaakt met koolvis met vissaus en gebakken spruiten.

Om spruiten te bakken:
- doe er blaadjes af totdat je vaste bolletjes hebt.
- kook ze een kwartier.
- snij ze door vanaf de steel.
- leg ze met de platte kant naar boven.
- doe er peper, zout, paprika, curry en cayennepeper op.
- bak ze met de platte kant naar onder totdat ze goed bruin zijn.

Yum!

7) Mogelijkheden:

Je kunt het klaarmaken:
- zoals rijst (gewoon, gepoft),
- zoals bloem (pap, brood, taart, koekjes),
- zoals maïs (corn flakes),
- zoals patatten (puree, kroketten),
- als soep,
- als hamburgers.
Gebruikersavatar
Puzzle
Mountainbiker
Berichten: 178
Lid geworden op: za 19 aug 2006 11:15
Rijdt met: MBK Super Sprint

Bericht door Puzzle »

De volgende uitleg is ook goed, maar wel in het Engels.

http://en.wikipedia.org/wiki/Quinoa

Het eiwitpercentage zit tussen 12% en 18%, dus tussen volkorenbloem en vlees.
Plaats reactie