mountainbike en diabetes

Meer info over hoe je best eet en drinkt, het gebruik van een hartslagmeter of spierstimulatietoestel, hier kan je ervoor terecht.
Gebruikersavatar
geertje
Kerstman
Berichten: 697
Lid geworden op: zo 07 dec 2003 18:24
Rijdt met: Flanders accent

mountainbike en diabetes

Bericht door geertje »

Zijn er hier nog forumleden met diabetes. Ben zelf al jaren diabetespatient en vraag mij soms af of er nog mountainbikers zijn die diabetespatient zijn en hoe zij dan hun bloedsuikerwaarde geregeld houden.
Wat doe je voor je vertrekt voor een TT, nog efkens je waarde kontroleren, nog een portie koolhydraten naar binnen nemen of eventueel wat minder inspuiten?

Wat doe je in je drankbidon?

Wat tijdens de bevoorrading waar toch vooral zoetigheden (wafels, cake's, aquarius enz) staan te wachten op de tourrijders?

Wat erna, moet je dan ook opletten dat je bloedsuikerwaarde dan na een tijdje snel zakt met soms problemen van een hypo(veel te lage bloedsuikerwaarde) nadat je net na een tt een veel te hoge waarde hebt gehad.

Mss kunnen we langs dit forum elkaar helpen nog beter gergeld te geraken tijdens en na een toertocht.

groeten

geertje
:wink:
Sunn Xtreme
Expert
Berichten: 4878
Lid geworden op: vr 24 okt 2003 21:21

Bericht door Sunn Xtreme »

goede topic, want hierover lijkt wel een taboe te heersen.
en er is daarrond verschrikkelijk weinig info voorhanden.
persoonlijk heb ik hiermee geen ervaring - of vrienden - dus ik ben erg benieuwd.
Johan Degraeve
Mountainbiker
Berichten: 216
Lid geworden op: za 28 dec 2002 23:35
Rijdt met: Van Nicholas Zion

Re: mountainbike en diabetes

Bericht door Johan Degraeve »

geertje schreef:Zijn er hier nog forumleden met diabetes.

yep
geertje schreef:Wat doe je voor je vertrekt voor een TT, nog efkens je waarde kontroleren, nog een portie koolhydraten naar binnen nemen of eventueel wat minder inspuiten?
Na mijn ontbijt minder spuiten dan gewoonlijk en meestal nog meten voor vertrek. Bij marathons meten onderweg, hangt er vanaf, om't uur tot om de twee uur.
geertje schreef:Wat doe je in je drankbidon?
Water. Geen suikerdrank omdat ik niet op voorhand weet hoe hard ik ga rijden. In het begin van de rit heb ik meestal nog genoeg aan mijn ontbijt dat aan't verteren is. Tijdens de bevoorrading durf ik wel mijn drankbidon op te vullen met gesuikerde drank.
geertje schreef:Wat tijdens de bevoorrading waar toch vooral zoetigheden (wafels, cake's, aquarius enz) staan te wachten op de tourrijders?
Lekker smullen. Na verloop van tijd weet je hoeveel je kunt smullen en toch nog relatief lage waardes bekomen. Na de bevoorrading ga ik meestal nog diep waardoor ik niet op vetverbranding rijd maar suikers verbrand. Heel tijdelijk heb ik dan wellicht even heel hoge waardes, maar ik heb er geen last van.
geertje schreef:Wat erna, moet je dan ook opletten dat je bloedsuikerwaarde dan na een tijdje snel zakt met soms problemen van een hypo(veel te lage bloedsuikerwaarde) nadat je net na een tt een veel te hoge waarde hebt gehad.
Ja en nee. Ik moet altijd opletten ook als ik niet heb gefietst, dus ja.
Maar ik let niet meer op na het fietsen dan andere dagen dat ik niet fiets.
Meestal zijn mijn waarden net na een tt bijzonder goed (85 tot 130).
geertje schreef:Mss kunnen we langs dit forum elkaar helpen nog beter gergeld te geraken tijdens en na een toertocht.
jazeker.

Momenteel zoek ik naar een betere methode om tijdens marathons altijd voldoende te kunnen eten, zonder te hoog of te laag te komen en ook niet te veel tijd te verliezen aan uitmeten. Meestal eet ik mij zot aan bananen en dergelijke. Volgende keer (dat zal dan volgend jaar zijn) ga ik die Wcup energy drinks uitproberen en meer op't gevoel proberen te werken.
Gebruikersavatar
geertje
Kerstman
Berichten: 697
Lid geworden op: zo 07 dec 2003 18:24
Rijdt met: Flanders accent

Bericht door geertje »

Ikzelf ben niet iemand die marathons rij, maar heb wel uitermate bewondering voor collega's die deze dingen doen. Ikzelf hou het bij een wekelijkse tt.
Voor ik vertrek zorg ik dus ook dat ik een stevige maaltijd (veel trage suikers) neem en geef mezelf een iets kleinere bolus -ben drager van een insullinepomp- en zet deze dan ook op 50%, zodat ik maar de helft van de normale hoeveelheid toegediend krijg tijdens het biken.
Voor de rest probeer ik de tt af te werken op het gevoel, smul (zonder overdrijven) inderdaad ook tijdens de bevoorrading. Ben soms wel eens bedrogen aan dit gevoel, zoals in Torhout toen ik net voor de bevoorrading geen stap meer verder kwam, gewoon doordat mijn suikerwaarde heel laag gezakt was (45). Ben na de bevoorrading dan maar samen met m'n vriend naar de aankomst gereden.
Op het einde van een TT kunnen m'n waarden soms gestegen zijn tot 250 wat volgens m'n dokter kan komen door de werking van de adrénaline. Deze waarden dalen dan snel tot normale en als ik niet oplet tot veel te lage waarden.

Wat het taboe betreft, ik heb er helemaal geen last mee dat iemand weet dat ik diabetes ben. Het kan mij helpen als ik soms in de problemen kom. Mocht het dan toch eens zo zijn hoop ik dat er mij dan iemand cola of iets anders dat zoet is kan geven(wanneer ik nog bij bewustzijn ben) Wanneer een diabetespatient bewusteloos is kan je beter de hulpdiensten verwittigen. Hopelijk is dat niet nodig.

'k Ga nu mijn bloedsuikerwaarde meten en gaan slapen

groeten

geertje :wink:
Johan Degraeve
Mountainbiker
Berichten: 216
Lid geworden op: za 28 dec 2002 23:35
Rijdt met: Van Nicholas Zion

Bericht door Johan Degraeve »

Een pompgebruiker dus. Eerste keer dat ik er ene (virtueel dan nog) tegenkom, hier in België althans. In Nederland gebruiken ze denk ik bijna allemaal een pomp.
Heb je daar goeie ervaring mee ? wordt dat volledig terugbetaald door de ziekenkas ?

Is het niet beter om die pomp af te zetten tijdens TT's ? Ik gebruik Lantus en ben zelfs van plan om (bij volgende marathons dan) geen Lantus te spuiten de avond ervoor. Eenmaal je ochtenddosis is uitgewerkt (bij het ontbijt) is het risico op hypo's dan kwasi nihil. Dat zou mijn drang naar bananen ook wat moeten verminderen.
Je riskeert dan wel tijdelijk hoge waarden, maar da's toch minder erg dan een hypo, als het maar voor een kortere periode is.

Wat het rijden van marathons betreft : gewoon de duur van TT's en chrono's die je meedoet steeds verlengen. Je begint bijvoorbeeld met chrono's van 55 km, dan 80, dan 100, dan GRG, GRC. Mijn doelstelling zijn daar ook maar om uit te rijden binnen een deftige tijd.
Gebruikersavatar
geertje
Kerstman
Berichten: 697
Lid geworden op: zo 07 dec 2003 18:24
Rijdt met: Flanders accent

Bericht door geertje »

Jawel, ik ben reeds 4 jaar pompgebruiker en ik moet zeggen, ik zou hem niet meer kunnen missen.
Had vroeger problemen om mijn bloedsuikerwaarden goed geregeld te krijgen. Vooral 's morgens stond ik steeds op met veel te hoge waarden maar sederd ik een pomp draag is dit probleem opgelost.
Met een pomp ben je ook zeer flexibel, heb je eens "gezondigd" kun je zonder veel probleem met enkele drukken op de knopjes wat extra insuline bijgeven (een bolus).
De pomp zelf staat eigenlijk geregeld op mijn eigen bioritme. Er wordt per uur een waarde (Basale hoeveelheid) ingegeven die je dan in inpulsen om de 6 minuten 1/10 van de totale hoeveelheid dat uur ingespoten krijgt. Bij mij gaat dat om hoeveelheden van 0.5 tot 1.1E/uur.
Elke 2 à 3 dagen moet er een nieuwe infuse gestoken worden en de pomp draag je dus 24 op 24h met een band rond je buik of aan je broeksriem. Dat is mss wat ambetant maar ja steeds je insuline pen bijhebben is ook niet altijd gemakkelijk.

Ik heb die pomp verkregen via mijn specialist die dit verkrijgt via een goedkeuring van een adviserende geneesheer van het ziekenfonds waardoor je in een conventie komt waardoor je niets hoeft te betalen voor deze pomp

Groeten

geertje :wink:
philip vg
Mountainbiker
Berichten: 5
Lid geworden op: do 17 feb 2005 21:50
Rijdt met: epic S-WORKS

Bericht door philip vg »

hallo geertje en johan , ik ben ook diabeet al 30 jaar.
Het is fijn tehoren dat ik niet alleen ben als diabeet op de mtb.
Ik rij ook tt tochten en 1 of 2 marathons per jaar.
Ik spuit voor een tocht altijd mijn normale hoeveelheid insuline,
maar eet dan wel een boterham meer.
In mijn drinkbus doe ik sportdrank met citroen smaak daar zitten de minste suikers in, op de bevoorrading eet ik meestal alleen fruit 1 of2 stukken , op een marathon eet ik om het uur èèn derde van een energie reep.Zo blijven mijn bloedsuikers binnen de aanvaarbare normen.
Johan Degraeve
Mountainbiker
Berichten: 216
Lid geworden op: za 28 dec 2002 23:35
Rijdt met: Van Nicholas Zion

Bericht door Johan Degraeve »

Hallo Philip,
philip vg schreef:.., op een marathon eet ik om het uur èèn derde van een energie reep.Zo blijven mijn bloedsuikers binnen de aanvaarbare normen.
jij eet dan echt wel weinig. Mag ik vragen welke langwerkende insuline jij gebruikt ? Lantus ?
Willy D
Mountainbiker
Berichten: 1586
Lid geworden op: di 07 okt 2003 15:41

Bericht door Willy D »

mijn oudste zoon (12) is diabeet (ik gebruik nie graag het woord patient) sinds begin dit jaar.
hij heeft het daar een lange tijd heel moeilijk meegehad...pas sinds een paar weken kan en durft hij ook terug fietsen.

K'zal hem aanmelden op dit forum, dan kan hij zelf zijn ding kwijt...ervaringen uitwisselen, maar vooral beseffen dat hij echt geen rariteit is (dat gevoel heeft lang gespeeld, denk ik want in zijn hoofd kijken is niet mogelijk)

knap van allen hier, die ondanks die ziekte sport blijven beoefenen en niet bij de pakken blijven zitten; =D>
Johan Degraeve
Mountainbiker
Berichten: 216
Lid geworden op: za 28 dec 2002 23:35
Rijdt met: Van Nicholas Zion

Bericht door Johan Degraeve »

Willy D schreef:... maar vooral beseffen dat hij echt geen rariteit is
uw zoon is zeker geen rariteit, komt heel veel voor, ook type 1 diabetes (wat allicht het type diabetes is van uw zoon gezien de jonge leeftijd)


'k zou zeggen, als er nog zijn op dit forum en die dit lezen, laat de reacties maar 's komen.
Plaats reactie