arthrose

Meer info over hoe je best eet en drinkt, het gebruik van een hartslagmeter of spierstimulatietoestel, hier kan je ervoor terecht.
Plaats reactie
bezembiker
Mountainbiker
Berichten: 207
Lid geworden op: ma 29 dec 2008 09:58
Rijdt met: specialized stumpjumperen + epic

arthrose

Bericht door bezembiker »

in mijn beide handen heb ik arthrose,in men linkerhand is het zo erg dat het gewricht van de duim helemaal kapot is,door de arthrose is er zelfs al een stuk van het gewricht afgebroken.met als gevolg dat ik bijna geen kracht meer in die duim heb,moeilijk kan wringen enz.op mijn rechterhand begint het gewricht van de duim ook tekenen van arthrose te tonen,het gewricht op men linkerhand staat redelijk dik met af en toe serieuse pijnscheuten als ik iets vastpak ofzo,op bepaalde vingergewrichten beginnen er ook al knobbels te komen.

naar handspecialist geweest en is nie veel aan te doen,mijn moeder heeft er ook heel erg van dus waarschijnlijk zijn we daar alletwee erg gevoelig voor!

nu als ik fiets is het soms gevoelig,de ene keer wa meer zeer of den andere keer.
sedert een lange tijd loop ik soms wel serieus vermoeid,als ik een tijdje de km en intensiteit opvoer loop ik vlug vermoeid en repecueer ik niet meer zo goed!

nu is de vraag kan arthrose vermoeidheid teweeg brengen omdat uw lichaam daarop reageerd?

heeft er daar ook iemand ervaring mee?

alvast bedankt!
Sunn Xtreme
Expert
Berichten: 4878
Lid geworden op: vr 24 okt 2003 21:21

Re: arthrose

Bericht door Sunn Xtreme »

de oorzaak kan divers zijn.
erfelijkheid, onstekingsreacties die arthrose veroorzaken op termijn, arthrose door letsels, overbelasting, bacterieele infectie die chronische gewrichtsontstekingen veroorzaakt met arthrose als uiteindelijk resultaat etc... botafbraak (botartrofie)door langdurig veel te hoog of juist te laag calcium kan dit fenomeen ook in de hand werken.
diverse factoren kunnen dus ervoor zorgen dat het "smeervocht" tussen de gewrichten verdwijnt, wat vooral op kraakbeen een erg negatief effect heeft.
gevolg is pijnlijke gewrichten, uiteindelijk treden er vaak ontstekingsreacties op wat vochtophoping geeft.... net door die vochtophoping word de ontsteking nog wat intensiever en de pijn veel harder tot ondraagelijk.

er niets aan kunnen doen is een punt, maar je kan wel zaken ondernemen die het afremmen.
een daarvan is proberen te achterhalen wat de oorzaak is. is het erfelijk ? dan zie je hetzelfde symptoom vaak bij diverse familieleden opduiken, ook jonge mensen en de klachten duidelijk hoger liggen dan normaal is, evenals de intensiteit en snelheid van de bot aantasting.

een zeer belangrijk punt om het af te remmen is in eerste instantie de ontstekingen remmen / stoppen die vochtophoping geven (zwellingen op de pijnlijke plaatsen, buiten vervorming van het bot zelf).
hoe meer ontstekingsvocht er rond zit, te pijnlijker en ook te sneller de botaantasting is.
dus daar moet zeker iets aan gedaan worden.

daarnaast is het sterk raadzaam chronodroitine, glucosamine en MSM (methylsulfonylmethaan) te supplementeren, net omdat deze elementen zeer belangrijk zijn om de gewrichten soepel(der) te houden, ook in de gegeven omstandigheden.
de sterkst en snelstwerkende factor is MSM.
chronodroitine onder de 750mg heeft weinig tot geen zit, idem als glucosamine onder de 1500mg zit.... deze 2 elementen zijn ook belangrijk maar het positieve effect neemt veeeeel langer in beslag dan MSM. maak je de combinatie van de 3, heb je optimaal effect.
genezen zal het niet doen, maar alles wat je kan doen om de pijn te verzachten en de degraderende factor in snelheid te beperken, kan je best doen.

daarnaast zijn er nog bepaalde mineralen belangrijk, zeker als het op ontstekingsremming aankomt. als die waarden erg laag of gewoonweg te laag zitten, is dat geen pluspunt. ook de hormonale factor speelt mee inzake de bot stevigheid.


nog een zeer belangrijke factor, en die word zeer vaak over het hoofd gezien - IS DE VOEDING !!!!!
het beperken van bepaalde zuivelproducten is een plicht (vooral kaas is absoluut te mijden, omdat er naast calcium (positief) ook stoffen zitten die sterk ontstekingswerkend / toxisch zijn voor de gewrichten.
zo hoor je wel vaker van oudere mensen dat ze gestopt zijn met kaas eten - buiten erg minimaal sporadisch - en duidelijk minder pijnen hebben... dit is geen fabel.
vooral de gebonden kaassoorten (vaste) zijn te vermijden ! daarnaast zijn er wel andere zuivelproducten die je wel mag eten zonder dat er zich problemen voordoen inzake de gewrichten.
ook ivm groenten is het selecteren, idem met bepaalde fruitsoorten.

het is dus niet zo dat je ook gezond eet, het voor dit probleem ook goed is... neen.
helaas dringt een selectie zich op om de lasten te minderen en het leven weer dragelijker te maken.
nog een sterke afrader : het nuttigen van geraffineerde suikers in voeding, snoep en dranken. uit fruit is veel beter omdat ze vlot afbreekbaar / omzetbaar zijn en maar weinig afvalstoffen achterlaten. geraffineerde suikers daartegen is een ander verhaal.


wat het mtb'en, stuiteren en botsen betreft om het terrein dat je daarmee tegenkomt... ik vrees dat dat best opgegeven word en je beperkt tot de baan.
want elke slag die je polsen en handen te verduren krijgen, zijn in uw geval in deze vorm van degradatie, een mokerslag, en afbrokkelen van bot is een hoog risico. reken daar ook de veel grotere kans op valpartijen bij...

niet leuk, maar denk er toch eens over na.
mensen met dit probleem, vechten eigenlijk ook een beetje tegen de tijd. het is noodzaak de ziekte te remmen met alles wat je kan, om je leven zo lang mogelijk goed beweegbaar en dragelijk te maken / houden.


haal geen producten bij een grootwarenhuis of winkelketen..... ze werken amper.
MSM van Cartimare werkt goed en reeds na enkele weken al wat voelbaar. in erge gevallen word de dosis van 2 tot 4 capsules per dag voorgeschreven(gesplitst, niet ineens samen); chronodroitine van 750mg a 1500mg per dag en glucosamine van 1500 a 2500mg / 3000mg per dag . Soms raad men eerst de hoge dosis aan en later gehalveerd en onderhoudend..... feit is dat je die zaken wel lang moet gebruiken, misschien altijd om het te vertragen. Perioden van bv 3-5 manaden helpen niet, zeker niet zonder MSM omdat chronodroitine en glucosamine maar erg traag werkende stoffen zijn. dosis is vaak afhankelijk van de graad van het probleem.

buiten MSM is het zo dat glucosamine apart, en chronodroitine apart, weinig zin hebben.... deze 2 elementen zijn best samen omdat ze elkaar goed aanvullen. msm daarbovenop geeft niet na maanden en maanden pas resultaat, maar veel vlugger (gewrichten / kraakbeen blijft meer smeervocht houden wat het soepelder houd en de pijnen remt, naast eventuele tijdelijk gebruik van een ontstekingsremmer.


zoals ik al zei... genezen lukt niet, maar ontstekingen wegnemen en extra supplementen voor de gewrichten werkt wel remmend en maakt het leefbaarder.

arthrose kan zeer pijnlijk zijn, helaas. daarnaast zie je zeer vaak dat de patienten met ontstekingen te kampen hebben op de aangetaste zones van de gewrichten.
Sunn Xtreme
Expert
Berichten: 4878
Lid geworden op: vr 24 okt 2003 21:21

Re: arthrose

Bericht door Sunn Xtreme »

misschien is het ook niet erg duidelijk of het gaat om artrose, artristis of osteoporose, of een combinatie tussen een van hen.
een reumatoloog kan daarin veel duidelijk maken, want al die dingen zijn NIET HETZELFDE, al denkt men zeer vaak dat artrose artristis is (niet dus).

als het zuiver om arthrose gaat, is de botschade het gevolg door het uitharden / verdwijnen van het kraakbeen en de botten tegen elkaar komen en schade verrichten.
ook zijn er gevallen van arthrose of artritis met osteoporose... dan word het bot effectief aangetast, naast de bekende symptomen van artrose.... combinaties vallen vaker voor dan men vermoed.
mocht hier nog geen duidelijkheid rond zijn of er geen uitsluiting is van een combinatie van ziekten, een reumatoloog is dan wel een optie. (normaal neemt men ook bloedstalen, naast de gekende MRI's)
zo kan een gepaste behandeling die geen genezing maar remming en verlichting brengt, behaalt worden. een behandeling voor artritis is ook niet hetzelfde als een voor osteoporose.
bezembiker
Mountainbiker
Berichten: 207
Lid geworden op: ma 29 dec 2008 09:58
Rijdt met: specialized stumpjumperen + epic

Re: arthrose

Bericht door bezembiker »

alvast bedankt voor de heldere uitleg!
het zal bij mij erfelijk zijn want moeder heeft er ook heel erg van!
ik kan soms ook heel moe lopen,kan dat ook deels met de artrose te maken hebben?
bezembiker
Mountainbiker
Berichten: 207
Lid geworden op: ma 29 dec 2008 09:58
Rijdt met: specialized stumpjumperen + epic

Re: arthrose

Bericht door bezembiker »

vandaag op de koersfiets gereden en met de strakke wind soms onderaan de beugel,en als ik dan optrek na en bocht is het ook redelijk gevoelig

de uitleg bij de eerste foto's was voor het rechterhand:duidelijk degeneratief lijden met osteofytaire aanwaster hoogte van dip 2 aan ulnaire zijde en en grillige begrenzing,zelfs gedeeltelijk erosief,ter hoogte van ulnaire zijde dip 3,lichte vorm van rhizartrose rechts.

voor linkerhand:zeer belangrijke deformatie van het gewricht tussen trapezium-trapezoid en eerste metacarpaal.belangrijke semi botaanwas en een duidelijke deformatie en semi-luxatie,carpometacarpaal 1


dat was ongeveer een half jaar geleden en tis er zeker niet op vooruit gegaan!
Sunn Xtreme
Expert
Berichten: 4878
Lid geworden op: vr 24 okt 2003 21:21

Re: arthrose

Bericht door Sunn Xtreme »

om al dan niet uit te sluiten dat er een combinatie kan zijn van osteoporose, zou ik toch een reumatoloog raadplegen. combinaties vallen vaker dan vermoed word voor.
het moe voelen kan een gevolg zijn door de ontstekingen (met vochtophoping), het kan natuurlijk ook nog wat erger aanvoelen als er een aantal bloedwaarden tekort zijn (bv ijzer, b12, koper,..) een bijkomende analyse bied een duidelijker beeld.
ik weet niet of er met dit soort problemen een mogelijkheid bestaat om een gelatine behandeling tussen bepaalde gewrichten te doen, om de wrijving tussen de gewrichten te beperken, zo ook de pijnen en ontstekingen die erdoor volgen.
vraag het in elk geval, want het is sterk afhankelijk van het type probleem.

misschien is het helemaal niet leuk, maar het is wel raadzaam het bos en veld-stuiteren te beperken, want dit geeft nog sneller problemen qua schade. Als je een arts raadpleegt, informeer even naar zijn bevinding en of hij het ook beter vind van meer de weg en minder het veld te doen. (niet leuk maar soms moet het)
bezembiker
Mountainbiker
Berichten: 207
Lid geworden op: ma 29 dec 2008 09:58
Rijdt met: specialized stumpjumperen + epic

Re: arthrose

Bericht door bezembiker »

nog eens naar specialist geweest en het enige wat hij me kon vertellen wa,ofwel wa pijnstillers en ontstekingsremmers nemen per dag,of een andere optie was om het gewricht vast te zetten!ik zie eigenlijk geneen van de twee zitten
Plaats reactie