Aanslepende knie klacht , extra info gezocht

Meer info over hoe je best eet en drinkt, het gebruik van een hartslagmeter of spierstimulatietoestel, hier kan je ervoor terecht.
Gebruikersavatar
biker5
Mountainbiker
Berichten: 13
Lid geworden op: zo 26 okt 2014 14:26
Rijdt met: Cube LTD5 26" mtb , Thompson Sirius 2.0 race

Aanslepende knie klacht , extra info gezocht

Bericht door biker5 »

Beste collega bikers ,

Na het forum af te schuimen lees ik heel wat verhalen over knie klachten.
Blijkt toch wel een gevoelig obstakel te zijn bij veel bikers.

Graag had ik hier mijn ervaring eens neer getypt en hopelijk kan iemand me met dezelfde symptomen wat verder helpen.

Alles is begonnen toen ik intensiever ging gaan fietsen , vroeger enkel MTB maar begin dit jaar ook een racefiets aangekocht.
Na enkele tochten van 60-70 km kwam naar het eind van de trip een zeurende en onaangename pijnscheut naar boven aan de buitenkant van de rechterknie.Ik kon direct wel besluiten dat de een overbelasting was en het met rust ging weg gaan. Sommige tochten bleef de pijn weg , andere keren kon ik geen trap meer geven na 30km.. Dan maar besloten een sportdokter te raadplegen.

Zo ben ik terechtgekomen bij Dr.Rousseaux te Oostakker.( Science of Moving )
Bij de eerste consultatie mijn probleem uitgelegd : pijn bij het fietsen , treedt op na een 30tal km en gaat niet meer weg.Ik fietste toen enkel op zondag en 1x per week een 30tal km op rollen thuis aan lage weerstand. De dokter zelf kwam zeer koel over maar had toch het gevoel van een professioneel iemand op consultatie te zijn. De pijn bleef een paar uur na de inspanning nog aanwezig met de gekende gevolgen , zolas pijn bij trap op en plooien knie... De dag erna ben je terug de oude. Dr. Rousseaux heeft toen een echo grafie gedaan en besloten dat er geen vocht of dergelijke in mijn knie aanwezig was.
Hij merkte wel op dat mijn bekken niet recht zijn en opteerde voor een RX scan van de bekken en een MRI van de rechterknie.

2de consultatie kwam het resultaat dat de bekkenstand een verschil van 1.9 cm heeft. Volgens hem lag dit aan de basis van mijn problemen en moesten we daarop verder werken.
Mijn afwijkende bekkenstand tegemoet komen met aangepaste zolen. Rechts de hiel opgehoogd zodat ik rechter ging lopen.
De MRI van de knie wees uit dat de anatomie van mijn knie perfect in orde is. Dus de klacht komt zeker iet voort uit mijn knie zelf.
De dokter raadt dus aan met de zolen te fietsen + een ophoogplaatje tussen mijn schoen en klikpedaal ( wat ik tot op vandaag nog in geen enkele fietswinkel of online heb gevonden... )

Ondertussen met de nieuwe zolen heb ik wel minder last van de onderrug en bij lang stilstaan is de druk op mijn hielen ook minder dan voorheen.

Maar het probleem tijdens het fietsen blijft aanhouden.Gisteren tijdens de zware tocht in Ronse na 30km mijn kar moeten keren omdat de pijnscheuten elk gevoel van rijplezier weg namen.Kon geen macht meer zetten en elke trap was er 1 teveel. Ik moest nog 10 km afmalen en enkel met het linkerbeen de omwenteling duwen. 1 zeer belangrijk detail vind ik is dat als ik rechtop ga zitten ( stadsfietshouding ) is de pijn die ik ervaar 10x erger dan als ik in racehouding ( voorover gebogen ) zit. Volgens mij is dit dus ergens wel te linken aan de onderrug of dijspier ( frictiesyndroom?)

Zijn er collega bikers die deze symptonen ervaren of er vanaf zijn ondertussen? Buiten proberen met een ophoogplaatje rechts ben ik voorlopig einde latijn.Weet ook niet als verdere consultaties bij de dokter nog veel nut hebben... Ben al een hele poos aan het overwegen om eindelijk een 29er aan te schaffen maar zolang ik niet pijnvrij kan fietsen vind ik het gewoon zonde ](*,)

Alvast bedankt en alle info welkom !!

Mvg
La-Pierre
Mountainbiker
Berichten: 1186
Lid geworden op: zo 08 feb 2009 21:55
Rijdt met: Lapierre Pro Race 400

Re: Aanslepende knie klacht , extra info gezocht

Bericht door La-Pierre »

Wat ik niet in uw tekst lees; heb je je al eens laten opmeten zodat uw fiets en schoenplaatjes goed zijn afgesteld?
Een opmeting hoeft niet altijd de oplossing te zijn voor problemen aan de knie, maar het lijkt mij wel interessant om van daaruit te starten.
Voor derest wacht je beter op iemand als 'Sunn Xtreme', die zal u wel meer kunnen vertellen.

Wat die ophoogplaatjes betreft; google eens op 'bike cleat wedge' of iets in die aard. Dan zul je zeker vinden wat je nodig hebt.
Gebruikersavatar
biker5
Mountainbiker
Berichten: 13
Lid geworden op: zo 26 okt 2014 14:26
Rijdt met: Cube LTD5 26" mtb , Thompson Sirius 2.0 race

Re: Aanslepende knie klacht , extra info gezocht

Bericht door biker5 »

Hallo La-Pierre ,

Ja heb begin dit jaar een bikefitting laten doen op de racefiets.
Mijn klachten zijn ook begonnen als ik op die fiets ben beginnen rijden.
Ik dacht door de andere houding en pedalen dat dit de oorzaak was , maar na de bikefitting , waaruit enkel bleek dat mijn stuur 2 cm te laag stond , maar de rest zoals zadelhoogte enz.. was goed dus heeft niet echt een hulp geweest naar mijn knie klacht.

Voor het ophoogplaatje verhaal, als ik dit logisch bekijk zou je kunnen stellen:
Als de klacht uit mijn scheve bekkenstand komt , halen die zolen op de fiets eigenlijk niks uit omdat je op een pedaal toch met de voorvoet duwt en die zool enkel aan de hiel is opgehoogd.Dus een plaatje van bv. één centimeter tussen pedaal en schoen zou eventueel het verschil van bekken opvangen tijdens het fietsen..

Heb vorige maand ook 3 sessies bij een osteopaat gehad , die mijn bekken en knie / voet heeft behandeld , maar tijdens het biken geen verschil gevoeld na deze behandelingen.
Telkens de inspanning te zwaar wordt , komt de pijn naar boven.
Anderzijds weet ik ook als ik mijn gemiddelde laat zakken , kan ik gemakkelijk 80 km MTB aan zonder problemen,maar dat kan toch de bedoeling niet zijn. Ik wens gewoon regelmatig tot het uiterste te gaan zonder dat die knie problemen geeft , mijn linkerzijde heeft nog nooit enig teken van overbelasting of irritatie gegeven.Ik vind het gewoon vervelend dat ik de oorzaak maar niet lijk te vinden...
Sunn Xtreme
Expert
Berichten: 4878
Lid geworden op: vr 24 okt 2003 21:21

Re: Aanslepende knie klacht , extra info gezocht

Bericht door Sunn Xtreme »

even wat uitleg ....

de 1.9cm verschil kan in REALITEIT een afwijking aan het bekken zijn van 2-3mm. op de gehele beenlengte, en naargelang of uw bekken torsie heeft of niet (of hoeveel torsie juist) is bepalend voor het uitvergrotend "beenlengteverschil".

een beenlengteverschil zal ALTIJD zich duidelijk laten voelen aan de onderrug bij het sporten. lopers en ook fietsers die langer rijden en vaak een hoop kracht zetten (zoals in mtb) hebben al erg snel last van onderrug pijnen.
verder lees ik dat men enkel de hiel wat ophoogt.... wel.... de bedoeling is goed, het mist wel totaal zijn effect.
want als je op die manier ophoogt, zal je na ee ntijd met heel andere compensatieklachten geconfronteerd worden.
ophoging dien je aan heel de voetlengte te doen en geen stukje.
en nog sterker : vaak is 1 tot 2 mm genoeg.

wat artsen en specialisten zeer vaak uit het oog verliezen bij grote beenlengte verschillen die zij opmerken (die veelal eigenlijk een paar mm's zijn), is dat [color=#FF0000][size=200]UITGEZAKTE VOETEN [/size][/color] een veelveroorzaker zijn van klachten en foute opmetingen inzake afwijking bekkenstand. of als het liggend gebeurd (nog erger en minder acuraat), minste dat je ietsje scheef ligt heb je een afwijking in het quadraat.
SCHOENZOLEN zijn al zeer vaak DE oplossing geweest.
het geeft correctie aan de voetstand en brengt zeer vaak een goede balans (of zo goed als) aan het bekken.
de locale ophoging tegen de andere voet, ingeval je met een hinderlijke afwijking blijft zitten, zal 1 a 2mm ophoging zijn aan de steunzool. vaak geeft dit een compleet klachtvrij gevolg.


de knie is vooral overbelasting, en geloof het of niet : - foute afstelling van plaatjes, en / of zadelhoogte.
afhankelijk van de pijnzone aan de knie, kan je ongeveer een beter idee krijgen van een veroorzaker.

heb je vooraan aan de knie pijn, zijkant, achteraan, en waar exact . (graag vermelden)

in een ander topic heb ik al eens aangehaald dat sommige afstelcentra's de gewoonte hebben iemand met zijn zadel ver naar voor en bijna bovenop het brackt te gaan zetten. dan zien de knieeen echt af en is er amper sprake van een mooie kracht / drukverdeling over het been.

verder : gebruik je andere schoenen op de racefiets ? hopelijk geen shimano.. (die torsen als gek en geeft heel vaak klachten en blessures)
het kan weleens zijn dat uw raceschoenen helemaal niet qualtatief voldoen (ze moeten stijn en NIET torsend zijn EN een stevige hielbasis beschikken.


kort gesteld :
een bekken kan ook TORSIE (gedraaid) staan ipv enkel scheef. een getorst bekken geeft nog meer compensatieproblemen dan een dat gewoon scheef staat.

raadpleeg een PODOLOOG !! voetstand laten meten, en zooltjes laten maken. zowel voor uw DAGELIJKSE als SPORTSCHOENEN waarmee je rijd (meenemen)

eventueel een othopedist voor bekkencorrectie zowel op torsing als scheve stand.

zowieso de zadel en schoenplaatjespositie bekijken. heb je een schema van de afstelling racefiets ?
als men zich gebaseerd heeft op een mtb afstelling, dan zal je zeer zeker te ver naar voor zitten.
Gebruikersavatar
biker5
Mountainbiker
Berichten: 13
Lid geworden op: zo 26 okt 2014 14:26
Rijdt met: Cube LTD5 26" mtb , Thompson Sirius 2.0 race

Re: Aanslepende knie klacht , extra info gezocht

Bericht door biker5 »

Beste sunn extreme ,

Vooreerst bedankt voor uw degelijke uitleg,ik weet niet wie je bent maar deze uitleg krijg ik zelf niet op betalende consultaties bij specialisten...uw posts bij andere onderwerpen zijn ook zeer interessant !

Ik ga beginnen bij mijn schoenen , jammer genoeg beide modellen zijn van Shimano alsook mijn pedalen...
MTB gebruik ik SPD ( wel veel speling op de voet ) en racefiets SL pedalen met gele plaatjes voor meeste speling. Had dus geen idee dat deze schoenen minst geschikt zijn , tips voor ander merk schoen? Voor MTB ging ik me toch ander paar aanschaffen.

De 1.9 cm verschil is rechtopstaand met een rx scan aan het licht gekomen.Geen idee als de dokter ook de torsie van mijn bekken heeft bekeken of gecontroleerd...Inderdaad een nieuwe richting om uit te zoeken.

De steunzool die ik nu heb via dr.rousseaux zijn aangepast om de bekkenstand te compenseren.Daarvoor heb ik in het AZ te Oudenaarde zolen laten maken , dus enkel door middel van zo een loopanalyse op een drukplaat .deze zolen waren dus enkel ter ondersteuning van de voet zonder dat we toen van die scheve bekken af wisten. Ik heb nu via BIKEFIT gezien dat men ophoogplaatjes voor SPD kan verkrijgen.Ik ga sowieso eens proberen als die 3mm op tussen mijn rechtse schoen en pedaal voor verbetering kan zorgen.
De reden waarom ik destijds steunzolen heb laten maken was omdat ik van de ene op de andere dag tijdens het stilstaan ( bijvoorbeeld naar een optreden gaan zien en enkele uren rechtopstaan zonder veel beweging ) creëer ik een soort druk onder de hielen die onhoudbaar wordt en ik moet gaan zitten. Dit probleem lijkt voorlopig verholpen door de ophoging van de rechter zool.Volgens Rousseaux was die druk in de hielen ook te linken aan de bekkenstand.

De pijn is altijd aan de buitenkant van de knie ,met lichte uitstraling naar kuitbeen en holte van de knie.
HEt frictiesyndroom komt het dichst in de buurt als ik de symptonen bij collega's vergelijk.

Vooral als ik mijn rug recht op de fiets steekt de pijn zo geweldig op , daardoor ben ik vrij zeker dat ik de oorzaak moet gaan zoeken in bekken/onderrug.Al moet ik zeggen dat ik weinig last heb van rugpijn, zeker niet door het fietsen. Ik ben zelf 1m94 en zit rond 78kg en 29jaar. Ik heb ook 5 jaar intensief aan quadcross competitie gedaan waar mijn lichaam ook wel wat te verduren heeft gekregen , maar nooit grote of ingrijpende blessures gehad.

Ik heb een opmeting gedaan op allerlei toestellen bij BIEKE bikefitting in Oosterzele. Zij heeft dan alle opmetingen ingevoerd in de computer en die afmetingen op een standaard opgesteld.Daarna is mijn racefiets op diezelfde standaard gezet en de aanpassingen gebeurd op zadel en stuur.Ook de schoenplaatjes zijn toen correct gezet geweest.Er was ook een verschil in lengte op beide voeten ( wel miniem ).

Denk je dat die Bikefit wedges een goed idee zijn in mijn geval?

Nogmaals bedankt voor uw toelichtingen!
Sunn Xtreme
Expert
Berichten: 4878
Lid geworden op: vr 24 okt 2003 21:21

Re: Aanslepende knie klacht , extra info gezocht

Bericht door Sunn Xtreme »

[quote]De pijn is altijd aan de buitenkant van de knie ,met lichte uitstraling naar kuitbeen en holte van de knie.[/quote]

dit is dus wel een nuttige aanwijzing die je direct naar specifieke oorzaken verwijst...
in dit geval : afstelling schoenplaatjes.
ook kan een schoen die niet stevig genoeg is en torsie geeft door wat flexibele zool, alsook een zwakke hielbasis, de (mede)veroorzaker zijn.
verwissel in elk geval al de schoenplaatjes naar een speling van de gebruikelijke 3%. vermoedelijk gebruik je nu 6% of 8% speling, wat bij krachtzetten de hiel vaak uitwaarts doet draaien... en al helemaal als de schoen niet echt stevig is.
dat verklaart waarom je op die specifieke plaatsen last hebt.
je voet maakt een uitwaarste beweging bij het trappen, dat zeer zeker gebeurd bij echt krachtzetten en bergop rijden.


intussen extra goed verzorgen met ijs leggen, NIET intensieve ritjes en middelmatige trapfrequentie, geen snelle rotaties omdat je dan weer die zone te hard belast met de sterkere trekbewegingen die snelle traprotaties meebrengen.


MTB en Race schoenen : oa Northwave, SIDI, Gaerne, Specialized,, zijn de meer gespecialiseerde merken inzake hardheid zool, stevigheid hielbasis en ook verschillende breedte van voet beschikbaar.
binnen deze merken heb je ook "budgetgerichte" schoenen, weliswaar ontbreekt het daar bijna altijd aan een sterke hielbasis die zijwaarts uitduwen moet voorkomen (en na een tijd de schoen doet vervormen)
je zal het niet graag horen, maar je hoeft niet de duurste schoen te nemen maar helaas ook niet en goedkopere klasse van die merken. ergens tussen de 150 en 200 vind je erg stevige alsook duurzame en mooie modellen.

wat niet aan te raden is : pearl izumi (in hetzelfde bedje ziek als shimano en tevens van shimano), Lake, alle keukenmerken uit de decathlon..
vroeger had je ook Carnac en dat waren geweldige schoenen (sterk, duurzaam en stijf) maar dat merk is helemaal verdwenen. (opgekocht door Chinezen die nu achter(lijk) keukenmerken maken in de plaats. en zo van uw voeten vallen.
je kan informeren bij een fietshandelaar (ze verkopen ook schoenen) of ze testmodelletjes hebben van eerstgenoemde merken. je kan beginnen met de raceschoenen, gezien je daar de meeste last hebt op dit moment.
als je later ook de mtb schoenen wil vervangen, probeer bij voorkeur in hetzelfde merk te blijven.
maake je graag de combinatie design / look, stevigheid en stijfheid met duurzaamheid, zijn Gaerne en Sidi degenen met de ruimste keuze, al gaat qua prijs/kwaliteit de voorkeur naar Gaerne (meer schoen en stevigheid binnen eenzelfde budget maw)
ook de andere merken hebben veel keuze, maar niet zoals hen.
modellen kan je aanschouwen op de merken hun websites....


op gebied van de blessure... plaatjes wisselen met 3% speling maximaal, zeker opletten dat ze recht staan en niet scheef waardoor je voet teveel in of uitwaarts staat.
teken de positie van uw huidige plaatjes af voor je de plaatjes erafhaalt en wisselt.

wil je intussen toch wat fietsen met uw huidige schoenen, draai het plaatje zo dat de hiel van de schoen wat naar binnen komt (achterzijde plaatje zeer lichtjes naar buiten verstellen)
1mm verstelling kan genoeg zijn.
de positie behoud je verder (plaats plaatje ten opzichte van de voorkant , dus niet naar voor of achter schuiven !) gewoon lichtjes verdraaien waardoor de hiel een tikje extra inwaarts komt.
dat kan voldoende zijn om je minder blessuregevoelig te maken.

intussen kan je rustig uitkijken naar een goede degelijke schoen.
verder zou ik niet zomaar online bestellen... EERST ALTIJD EVEN PASSEN. uit ervaring weet ik dat oa SIDI nogal kleine maatjes aanhoud. bv een 42 zal bij vele andere merken eerder een 41 zijn.
bovengenoemde merken hebben ook TUSSENMATEN... verspringend met een halve maat ipv een hele ineens.

bij mtb schoenen... beetje reking mee houden dat , als je dezelfde ook in de winter gebruikt, er ook iets dikkere kousen (bv vochtwerend) in moeten kunnen.
de meesten gebruiken wel "zomer" en "winter" mtb schonen maar dat zijn dingen die je later allemaal kan bekijken als je het echt graag doet en veel meer wil gaan doen / rijden.
Gebruikersavatar
Dickie
Mountainbiker
Berichten: 3823
Lid geworden op: di 01 feb 2005 14:44
Rijdt met: 29'er Hardtail, singlespeed en fully

Re: Aanslepende knie klacht , extra info gezocht

Bericht door Dickie »

Klinkt zo'n beetje als de klacht die ik had.
Bij mij weliswaar niet in zo'n erge mate.
Het bleek een coördinatie probleem te zijn.
De ene knie waar ik pijn in kreeg tijdens het fietsen bewoog niet zo goed in het zelfde vlak als de andere, maw draaide naar buiten tijdens de rotatiebeweging.
Dat kwam aan het licht met video en 3D meting en positiebepaling tijdens het fietsen op rollen (na goede opwarming).

En voor ophoging met inlegzooltje kreeg ik het advies om niet ineens 2 mm erbij te steken maar enkele weken met 1 mm te beginnen en dan pas 1mm extra.

In een zelfde merk blijven voor schoenen is jammergenoeg geen garantie.
Mijn favoriete schoen was jarenlang de Scott Team omdat die meer ruimte bood thv de tenen én stabiel op de Eggbeater pedalen zat.
De nieuwe lichting zit helemaal anders, te smal voor mij.
Nu heb ik Northwave, zitten me goed maar het contact met het pedaal is niet optimaal, cleat lijkt iets minder diep te liggen (= rammelen).
Passen is idd een must en idealerwijze mét cleats op de pedalen.
Gebruikersavatar
biker5
Mountainbiker
Berichten: 13
Lid geworden op: zo 26 okt 2014 14:26
Rijdt met: Cube LTD5 26" mtb , Thompson Sirius 2.0 race

Re: Aanslepende knie klacht , extra info gezocht

Bericht door biker5 »

Bedankt voor jullie toelichtingen!

Ik ga dus beginnen met mijn rechtervoet plaatje zodanig te zetten dat mijn hiel meer naar binnen komt te staan.
Ondertussen heb ik ook die ophoogplaatjes in bestelling staan en ga ik sowieso ook monteren om het beenlengte verschil te compenseren.
Als dan de klacht blijft of geen verbetering merkbaar is , is zo een 3d analyse misschien nog geen slecht idee om eens te zien welke beweging mijn rechterbeen ondergaat tijdens het trappen.
Testen en meten zal de enige manier zijn om tot een resultaat te geraken.

Alvast bedankt !
Gebruikersavatar
profi
Mountainbiker
Berichten: 818
Lid geworden op: wo 03 nov 2004 16:43
Rijdt met: Lynskey Ridegeline SS, Salsa spearfich , On one inbred SS

Re: Aanslepende knie klacht , extra info gezocht

Bericht door profi »

ik lees hier 1 en ander interessants , wat de schoenen betreft zit ik goed , begin de jaren 90 had ik carnac en tot nu toe sidi , maar waar jullie het niet over hebben is de pedalen , ik rij al jaren met Onza HO pedalen ( uitgebracht rond 1993 dacht ik ) , dus mijn vraag is welke pedalen aan te raden zijn !
Sunn Xtreme
Expert
Berichten: 4878
Lid geworden op: vr 24 okt 2003 21:21

Re: Aanslepende knie klacht , extra info gezocht

Bericht door Sunn Xtreme »

[quote="profi"]ik lees hier 1 en ander interessants , wat de schoenen betreft zit ik goed , begin de jaren 90 had ik carnac en tot nu toe sidi , maar waar jullie het niet over hebben is de pedalen , ik rij al jaren met Onza HO pedalen ( uitgebracht rond 1993 dacht ik ) , dus mijn vraag is welke pedalen aan te raden zijn ![/quote]


inderdaad... pedalen word te vaak uit het oog verloren.
belangrijk si dat je een goede steun aan ze hebt.
het is een tendens dat ze extra smal worden... helaas gaat dat vaak ten koste van de ondersteuning van de voet. waardoor deze makkelijker kantelbewegingen maakt bij het krachtzetten / trappen..... en dat resulteert wel vaker in pees en spierletsels.
dan mag zo'n smal pedaaltje wel erg elegant en mooi ogen (en vaak ook nog duur)..... de ondersteuning aan de voet is wel belangrijker dan het uitzicht.

bv eggbeaters zijn best goed (ondanks de smalle basis) maar de absolute vereiste is dat je wel stijve schoenen draagt. een harde zool die absoluut geen torsie toelaat, EN een stevige (behoorlijk harde) hielbasis.
zoniet... ben je eraan voor de moeite.


SIDI heeft het probleem dat de hielbasis en zijkant van de schoen behoolrlijk zwak is..; tenzij je in de topklasse gaat (dan zit je snel richting 250-300e)
bij Gaerne bv zit je al behoorlijk goedkoper met een stevige schoen over de hele lijn.
tis een beetje wikken en wegen, ook naargelang hoeveel en hoe graag je fietst.
Plaats reactie