Vermogentests uitgerekend : onzin

Meer info over hoe je best eet en drinkt, het gebruik van een hartslagmeter of spierstimulatietoestel, hier kan je ervoor terecht.
Sunn Xtreme
Expert
Berichten: 4878
Lid geworden op: vr 24 okt 2003 21:21

Bericht door Sunn Xtreme »

een test zal nooit 100% accuraat zijn.. niet nu en niet in de toekomst.

ook de wattage weergave moet je inderdaad met een korrel zout nemen. de verschillende types toestellen en merken wijken nogal behoorlijk af van elkaar.. bv op de ene trap je 300 watt, en op de andere met exact dezelfde inspanning 320-330.

verder zal een test nooit identiek zijn. elke dag verschilt je paraatheid.

en het is al van het begin geweten dat de test licht afwijken. maar dat wil niet zeggen dat het onzin is....
als het onzin was, dan zou men al reeds jaren geen specifieke en gespecialiseerde schemas uitkienen aan de hand van de tests

men moet weten dat tests zuiver indicatie-gericht zijn, en een welkome hulp (eerder een MUST) voor het ineensteken van een specifiek schema.... zelfs al is de weergave niet 100% accuraat.
Gebruikersavatar
Puzzle
Mountainbiker
Berichten: 178
Lid geworden op: za 19 aug 2006 11:15
Rijdt met: MBK Super Sprint

Bericht door Puzzle »

Beosiër schreef:... op mijn eigen bike (zonder voorwiel) ... Ik ben dan zelf wat gaan prutsen aan het test-apparaat ... De testmeester heeft dan toch maar een versnelling gekozen.
Zo is het dus onbekend wat de fout is op het toestel. Normaal zetten ze een toestel in een ander toestel dat kan trappen met een geijkt vermogen en een geijkte snelheid. Zo zien ze wat de fout is.
Beosiër schreef:... hield ik het 59 minuten en 30 seconden vol. Dan zat ik aan mijn max. hartslag (196) ... en was ik totaal uitgeput.
Als je achteraan in de dertig bent dan heb je geluk dat je dit hebt overleefd. De test had niet langer mogen duren dan 25 minuten en je hartslag had niet boven ongeveer 220-leeftijd mogen komen.
Beosiër schreef:... Ergens halverwege merkt de testmeester op dat ik gedurende korte tijd lagere (= betere) waarden liet noteren dan even voordien, wat niet logisch is ...
Dat is wel logisch. Ik heb dat nog al gelezen. Moet ik het opzoeken?
Beosiër schreef:... Volgens de testmeester had ik zeker aanleg voor duursporten. Dat kon hij opmaken uit de test ... juist in de winter van 2005/2006 was ik voor het eerst in mijn leven zeer consequent blijven doortrainen ... Daarom betoogde ik dat mijn goede duurprestaties mogelijk alles met mijn vele trainen te maken hadden, en niks met 'aanleg'.
Je training was kort en niet intensief. Het is aanleg. Dat wil zeggen dat je je nog veel kunt verbeteren.
Laatst gewijzigd door Puzzle op ma 19 mar 2007 15:50, 1 keer totaal gewijzigd.
Beosiër
Mountainbiker
Berichten: 49
Lid geworden op: wo 28 feb 2007 23:41
Rijdt met: Endorfin Rohloff

Bericht door Beosiër »

Wél logisch dat ik in de loop van de test plots een knik naar beneden liet optekenen in een verder wel stijgende curve?
Kan zijn, maar de testverantwoordelijke van de KU Leuven vond het zelf niet logisch...
Sunn Xtreme
Expert
Berichten: 4878
Lid geworden op: vr 24 okt 2003 21:21

Bericht door Sunn Xtreme »

mmm.....er zit wel een bepaalde logica in.
bv bij wielrenners zie je nogal regelmatig dat ze onder een bepaalde lichtere inspanning tijdens de wedstrijd, een redelijk 'hoge' pols noteren.... later tijdens een submaximale fase waar bv de jacht word georganiseerd maar nog niet in gang word gezet, ze toch lagere waarden noteren op de polar dan iets ervoor toen ze wat kleiner reden.

het kan te maken hebben dat het lichaam op een bepaald niveau een bepaalde weerstand 'gewoon' is en daar gewoonweg op inspeelt en daardoor lager aantekend.

van mezelf kan ik zeggen dat bij een duur-weerstand-training submaximaal (53x16/15) 80/85% (pols een 150) ik vaker lager opteken dan ik kleiner en op 70% draai (44x15 -16). de cadans ligt nochtans even hoog. een 87-95 rpm en gemiddeld 41.4 km/u in weerstand submaximaal. (alleen op training, zonder metgezel)

op souplesse a 100rpm teken ik dan weer rond de 115 pols aan met 44x 18/17 en een 31km/u gemiddeld
later gaat de pols nog een stuk naar beneden, en het gemiddelde omhoog.
na een blessure maar pas weer beginnen trainen, dus tzal nu weer wat minder goed zijn :lol:
Gebruikersavatar
Puzzle
Mountainbiker
Berichten: 178
Lid geworden op: za 19 aug 2006 11:15
Rijdt met: MBK Super Sprint

Re: Vermogentests uitgerekend : onzin

Bericht door Puzzle »

Puzzle schreef:Suiker, vet en eiwitten worden in de lever omgezet in glucose. Voor vet is meer tijd nodig dan voor suiker want het is ingewikkeld. Voor eiwitten is er zoveel tijd nodig en is het zo ingewikkeld dat er normaal geen gebruik wordt van gemaakt.

Glucose, ADP en zuurstof kunnen worden omgezet in bruiswater en ATP. Dat is goed om te demarreren of een gat dicht te rijden.
Het is niet mis maar ik ga het verbeteren als volgt:

Suiker, vet en eiwitten worden in de lever omgezet in glucose.
- Suiker omzetten is het eenvoudigst, dus dat duurt het kortst. Dat is goed om te demarreren of een gat dicht te rijden.
- Vet omzetten is ingewikkelder, dus het duurt langer. Dat is goed voor duursport.
- Eiwitten omzetten is zo ingewikkeld, dat het zolang duurt dat er normaal geen gebruik wordt van gemaakt. Dat is goed voor extreme omstandigheden.

Glucose, ADP en zuurstof kunnen worden omgezet in bruiswater en ATP.
Laatst gewijzigd door Puzzle op ma 19 mar 2007 15:50, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Puzzle
Mountainbiker
Berichten: 178
Lid geworden op: za 19 aug 2006 11:15
Rijdt met: MBK Super Sprint

Bericht door Puzzle »

Beosiër schreef:Wél logisch dat ik in de loop van de test plots een knik naar beneden liet optekenen in een verder wel stijgende curve?
Kan zijn, maar de testverantwoordelijke van de KU Leuven vond het zelf niet logisch...
Als je traint met een hartslagprogramma, dan gaat hij je hartslag in het oog houden. Als het lager is dan wat je hebt gevraagd dan verhoogt hij de weerstand. Als je dan die hartslag hebt bereikt dan ga je zien dat hij gaat zakken, zodat hij de weerstand weer verhoogt. Daarna wordt je hartslag te hoog en laat hij de weerstand zakken enz.
Laatst gewijzigd door Puzzle op ma 19 mar 2007 15:51, 1 keer totaal gewijzigd.
Sunn Xtreme
Expert
Berichten: 4878
Lid geworden op: vr 24 okt 2003 21:21

Bericht door Sunn Xtreme »

bij een test word de weerstand gewoon aangehouden, en zakt niet.
of zou normaal niet mogen zakken.
de bedoeling van een test is, dat de weerstand stapsgewijs word opgebouwd, ZONDER dat er een moment de weerstand verlaagd word om welke reden ook...
Gebruikersavatar
Puzzle
Mountainbiker
Berichten: 178
Lid geworden op: za 19 aug 2006 11:15
Rijdt met: MBK Super Sprint

Bericht door Puzzle »

Zo is dat inderdaad bij profs. Ze trappen altijd zo efficiënt mogelijk: de kracht is altijd loodrecht op de cranks. Daardoor is de curve altijd in stijgende lijn.

Amateurs hebben de gewoonte om recht naar beneden te trappen. Daardoor verspillen ze een hoop energie. Als het zwaarder wordt dan gaan ze ook loodrecht op de cranks duwen. Daardoor krijgen ze dan plots een beter rendement van hun inspanning waardoor de hartslag even zakt. Vanaf dan gaat het weer in stijgende lijn.

De testmeester vond het dus niet logisch dat de hartslag zakte aangezien hij gewoonlijk alleen klanten krijgt die zo efficiënt mogelijk trappen.

Er is nog een reden om recht naar beneden te trappen: je staat dan enigszins op de trappers, waardoor de druk op je zitvlak vermindert alsook het risico op pijnlijke zitvlakblessures.
Laatst gewijzigd door Puzzle op ma 19 mar 2007 15:51, 1 keer totaal gewijzigd.
Simp
Mountainbiker
Berichten: 674
Lid geworden op: ma 01 aug 2005 18:31
Rijdt met: Dean Colonel / Stumpjumper beach

Bericht door Simp »

Profs trappen zeker niet steeds loodrecht op de cranks, de enige die daar een beetje in de buurt kwam was Armstrong (pointeren enzovoort...). De grootste reactiekracht op de pedalen (die overgebracht wordt op de ketting) wordt logischerwijze gemeten op de '3-uurstand' en nergens anders. In theorie de meest efficiënte beweging, maar nooit in praktijk te zien. Biomechanisch gezien ook vrijwel utopisch.
Sunn Xtreme
Expert
Berichten: 4878
Lid geworden op: vr 24 okt 2003 21:21

Bericht door Sunn Xtreme »

mja.. omdat armstrong de bekendste tour-renner is, word dat beweerd dat hij zowat de enige is.... ze vergeten helaas wel dik een half peleton, hetzij wat mindere groten.
zijn voordeel was vooral dat hij zijn souplesse aan kracht wist te koppelen - iets wat op zich erg moeilijk is en verschrikkelijk veel training en beheersing vraagt. dit gekoppeld aan de traptechniek die hij had (en lang hij niet alleen) resulteerde wel in de meest effecientrijdende renner van het peleton.
dus wat de rest vooral deed was - of meer op kracht dan souplesse rijden, of omgekeerd, maar niet over de mogelijkheid beschikken deze vrijwel perfekt aan elkaar te koppelen.
de renner die hierin slaagt, en een goede traptechniek heeft, zal zowieso heel goed voor de dag komen.
een renner die de laatste jaren steeds meer in die richting is ge-evolueerd, is Gilbert. het mag gerust gezegd worden dat bv Boonen wel veel kracht heeft en nogal wat souplesse, maar hij slaagt er niet in deze te koppelen aan elkaar. daarbij komt dat zijn traptechniek niet meteen de meest effeciente is. Pettacci daartegen zijn traptechniek is een pak beter, al heeft deze minder pure kracht dan Boonen.


oja... bij een test, (juniors, elite z/ contract enz) word de weerstand steeds in opwaartse lijn doorgevoerd. nooit word deze verminderd....anders heeft een conditietest ook geen zin.
kwil maar zeggen dat niet alleen de profs onder een constant steigende weerstand de test doorlopen.
Laatst gewijzigd door Sunn Xtreme op zo 11 mar 2007 13:07, 1 keer totaal gewijzigd.
Plaats reactie