Pijn knie binnenkant - Sartorius - Wedges - oplossing

Meer info over hoe je best eet en drinkt, het gebruik van een hartslagmeter of spierstimulatietoestel, hier kan je ervoor terecht.
Plaats reactie
Hans_Mol_Donk
Mountainbiker
Berichten: 2
Lid geworden op: ma 10 jan 2022 11:42

Pijn knie binnenkant - Sartorius - Wedges - oplossing

Bericht door Hans_Mol_Donk »

Hi,

Deze post is mogelijk relevant voor fietsers die last/pijn hebben gekregen aan de binnenkant van hun knie, aan één of beiden knieën. Ik investeer mijn tijd in deze post omdat ik hoop hier andere mensen mee te helpen omdat ik weet hoe frustrerend het kan zijn om jouw sport niet uit te kunnen oefenen.

Context:
• Ikzelf fiets sinds een goede 6 maanden intensief, initieel 2x per week 50 tot 70km tot momenteel 3x week 80 tot 120km.
• In de eerste maanden bikefitting laten doen owv nieuwe fietsen, zadel teveel naar boven en achter waardoor pijn in hamstrings, oplossing was zadel 1cm naar onder en onder + Dry needling sessies bij een (modern geschoolde) kine. Ter info : volgens mijn (sport) dokter vraagt elke cm zadel verhoging 3 cm extra stretch in uw hamstrings.
• Nadien is de binnen kniepijn opgekomen sinds mijn zwaarste tocht tot nu toe, 140km en 2000Hm klimwerk
• Kniepijn kwam sindsdien op na 25km zeer lage belasting. Op advies speciale carbon fietszolen laten maken desondanks ik er al had van het merk currex.

Disclaimer
• Ik bespreek enkel mijn situatie en mijn oplossing, betrek medisch advies waar nodig
• Ik heb geen relatie met de vernoemde bedrijven

De oplossing
Mijn sportmasseur wist me te vertellen dat de sartorius spier mijn pijn veroorzaakte, bij stevige manipulaties hierop verdween de pijn de dag nadien ook, bij het nadien gaan fietsen kon ik iets langer pijnvrij fietsen maar kwam de pijn toch terug.

Afbeelding

Het is mogelijk deze spier te stretchen maar voor mij had het (pijnlijk) masseren een betere impact:
https://www.youtube.com/watch?v=CcZ64VkrWMI

Via het zoeken online alsook een referentie van iemand op een fietsforum kwam ik uit bij bikefit.com
Zij lichten het gebruik van “Cleat Wedges” toe en leggen uit dat binnenste knie pijn vaak voorkomt uit het naar binnen knikken van uw knieën. Het feit was dat ik 25% pijn had in mijn linkse been tov 75% in mijn rechtse. Ik ben toen gaan fietsen en al fietsend naar mijn benen gekeken en zag mijn linkse knie licht naar binnen knikken maar mijn rechtste toch wel wat meer.
De oplossing die werd besproken is een minimale verhoging (1 tot 3mm) aan de binnenkant van uw voet door een plaatje (dat van 2 naar 1mm gaat) te bevestigen onder uw fietsplaatjes.

Een filmpje legt het hier uit:
https://www.bikefit.com/p-7-8-pack-look ... edges.aspx
Afbeelding

Mijn interesse was gewekt en de volgende stap was het installeren van een gratis Android app om te bepalen hoeveel correctie nodig was. (Geen IOS Apple app beschikbaar)
Android app “The footfit calculator – scan deze QR om te downloaden
Afbeelding

Hiermee trek je een foto van jouw enkel, geknield op een stoel, en dien je de hoek te bepalen van uw hiel tov uw been. De app geeft dan aan hoeveel mm (plaatjes) er aangeraden worden.
Bij mij was dit links 1 en rechts 2 a 3 (wat overéén kwam met mijn 25/75% pijnverdeling)
Afbeelding


Volgende stap was het bestellen van de plaatjes:
https://www.bikeshoe4u.com/search?q=wedge (NL)
https://www.cyclefit.com/webshop (BE)

Na het bestellen deze handleiding gevolgd:
https://blog.bikefit.com/wp-content/upl ... nstall.pdf
Afbeelding

Wat ik wel aanraad, en zeker bij SPD (MTB) plaatjes is onderstaande te bestellen.
Bv:
https://www.futurumshop.nl/ergon-afstel ... gKRFfD_BwE

Na het aftekenen kan je nadien terug nakijken dat de hoek van de plaatjes terug hetzelfde is zoals deze voorheen (door de bikefitter?) was ingesteld. Bij de minste afwijking in de hoek van het plaatje is er een grote impact in de hoek van de schoen, ik spreek uit ervaring.

Afbeelding

Maak een foto voor je aan de plaatsing begint, handig om te vergelijken.

Afbeelding
Afbeelding


Betreffende het aantal plaatjes heb ik gekozen om op te bouwen, voor mijn rechtse been gaf de app 2 a 3 aan, dus ben gestart met twee.
Na de plaatsing zag de installatie er zoals onderstaand uit.

BELANGRIJK : Zorg er voor dat de verdikking aan de binnenkant van de schoen zit zodat de knie naar buiten gaan, niet omgekeerd.

Afbeelding
https://i.ibb.co/khHtP78/10.png

Conclusie
Voor mij was het ook een gok, de fiets opgestapt en voorzichtig beginnen rijden, tempo opgedreven, omdat uiteindelijk een uur +30 hebben geknald met de MTB langs de vaart, deed zoveel deugd 😊 De pijn was er nog 2 dagen voordien, dus ik kan meegeven dat deze oplossing onmiddellijk impact heeft.

TIP
Als je naar een bikefitter gaat vraag dan ook langs voren te filmen zodat hij/zij de beweging van de knieën kan bekijken. Ondanks goede referenties deed mijn bikefitter dit niet.
Bv: https://youtu.be/SLg2cqLSkaY

Ps: mijn carbon zooltjes, die ik nog niet heb en waar ik de prijs nog niet van weet 8-[ , gaan dus maar een beperkte meerwaarde hebben en test ik pas na mijn 3 weken fietsvakantie in Italië zodat ik niet teveel ineens verander. Ik post nog wel een update hoe het binnen een maand gaat.

Succes !

Hans
Gebruikersavatar
Boebbel
Forum beheerder
Berichten: 496
Lid geworden op: ma 10 nov 2014 10:36
Rijdt met: groene fully en grijze HT

Re: Pijn knie binnenkant - Sartorius - Wedges - oplossing

Bericht door Boebbel »

=D> Top post!

Dit zal voor veel mensen van pas komen, dit wordt een sticky. :-)
Plaats reactie