Forumoverzicht Productinfo Welke bike geniet de voorkeur? Full Suspension 29 inch bikeadvies

Full Suspension 29 inch bikeadvies

Meningen verschillen (al goed:-) maar toch kan je hier jouw ervaring kwijt over een bepaalde bike.

Moderators: Reflex, Angelo., Test team


Bericht vr 26 okt 2018 11:35
FD-Biker Mountainbiker

Berichten: 7
Graag zou ik een nieuwe mountainbike kopen met vering voor en achter, maar ik zoek toch iets die vooral dient waarvoor ik deze zou gebruiken.
- Ik ben zelf groot (1m98) en zoek een fiets met 29inch wielen.
- Heb wat last van de rug en zoek daarom een Full Suspension MTB -> die ik zou moeten kunnen uitzetten.
- Graag ook schijfremmen
- Versnellingen: ik zie dat sommige MTB's vooraan maar 1 blad meer hebben, mij lijkt dit veel te weinig. Nu heb ik 27 versnellingen (3 voor, 9 achter) en vind deze combinatie zeer goed. Maar een triple vooraan is blijkbaar niet meer te vinden. Daarom graag toch nog 2 bladen vooraan. Ook rij ik meestal wat groot, dus met een enkelvoudig blad vooraan kan ik gewoon niet groot genoeg trappen.
- Voor de rest ken ik er eigenlijk niets van, enduro, XC enz zegt mij allemaal niets. Kan mij ook niet schelen of dit een betere reeks is of niet, hij moet gewoon degelijk zijn, als die dan iets meer weegt maakt mij dat helemaal niet uit. Het modeljaar maakt mij ook niet uit, ik wil gewoon niet telkens bij de fietsmaker moeten gaan omdat er ergens iets foutloopt.

Waar ik fiets of wat ik wil doen:
- Ik normaal toertochten in West-Vlaanderen (waar het soms vrij nat kan liggen)
- Verder ga ik 2 keer per jaar naar de bergen om daar ook wat de mountainbiken, niet alleen om te mountainbiken maar daar is het toch wel veel leuker dan hier. Meestal gaan we naar Zwitserland, dus het is redelijk scherp naar boven en beneden, als hij wat stuurbehendig is zou dit wel een pluspunt zijn.

Nu rijd ik met een 26 inch MTB van Martelly van ongeveer 14 jaar oud, die ondertussen compleet versleten is. Nu heb ik Shimano Deore versnellingen, Magura remmen, Rockshox Tora voorvering, geen achtervering. Van deze fiets was ik eigenlijk altijd zeer tevreden, dus als het terug Shimano Deore versnellingen zijn ben ik daar al heel tevreden mee, zelfs al bestaan er ondertussen al veel betere systemen.

Merk:
Maakt mij eigenlijk niet uit, ik heb al gekeken naar Scott, Trek, Cube en Corratec. Wat vinden jullie de beste (prijs/kwaliteit) van deze 4?

Budget:
Dat is altijd een moeilijke vraag, ik heb wel genoeg budget maar een MTB gaat nu ook niet zo heel lang mee daarom er ik dan wel niet zo veel wil aan uitgeven. Laat ons zeggen 3000 euro, maar moest ik één vinden die 1500 euro kost en toch aan mijn wensen voldoet dan koop ik zeker deze.

PS. ik weet dat jullie deze vragen dikwijls krijgen, maar ik vind daar toch niets van antwoorden tussen, het zijn ook specifieke vragen. Alvast m'n excuses voor de vraag...

_anonymus_ Mountainbiker

Berichten: 1547
Mijn bike: big wheels - steel is real
Van de merken die je noemt spreken Trek en Scott mij het meeste aan.
Wil je veel waar voor je geld gaat Cube iets beter scoren qua afmontage voor de prijs. Het gamma van Corratec ken ik niet zo goed.

Wat je je eerst moet afvragen is of je wel degelijk een full suspension nodig hebt. Last van de rug bij het fietsen kan ook aan een zithouding liggen die niet helemaal optimaal is.
Een full-suspension is een pak duurder dan een hardtail. Trek heeft bijvoorbeeld hardtails met een soort dempende zadelpen die de hardste trillingen en schokken wat afvlakt.
https://www.trekbikes.com/be/nl_BE/fiet ... orCode=red

Wat echter moeilijker en moeilijker wordt, is een 2x aandrijving standaard vinden. Bij Trek zit er op geen enkele full suspension nog een 2x aandrijving, als ik het zo bekijk. Bij Scott het zelfde verhaal.

Bij Cube kan dit wel nog:
https://www.cube.eu/nl/2019/bikes/mount ... lime-2019/

FD-Biker Mountainbiker

Berichten: 7
Wat echter moeilijker en moeilijker wordt, is een 2x aandrijving standaard vinden. Bij Trek zit er op geen enkele full suspension nog een 2x aandrijving, als ik het zo bekijk. Bij Scott het zelfde verhaal.

Bij Cube kan dit wel nog:
https://www.cube.eu/nl/2019/bikes/mount ... lime-2019/


Oei ik heb het al gemerkt, maar nu heb ik 44, 31 en 22 voorraan en 11 tot 30 achteraan, die kleinste gebruik ik nooit maar de grootste wel. Moraal van het verhaal is dat ik die grote steek echt niet wil missen. Blijkbaar zou de ketting ook eerder af vallen bij een single?
Cube zou ook moeilijk leverbaar zijn, maar ik hoor anders alleen goede dingen van Cube.

Nog een bijkomend vraagje, volgens mijn bovenstaande omschijving, voor welk type bike kies ik best: Cross Country, Tour/Trail, All mountain of Enduro?

Free_ltd Mountainbiker

Berichten: 1796
Mijn bike: Niner RKT 9 RDO ‘18
Staar u ni blind oo het aantal bladen vooraan. Een 1 x 12 heeft wss hetzelfde bereik als uw 3 x 9 of het zal er niet veraf liggen.

Ik heb net de overstap van 2 x 10naar 1 x 12 gemaakt en wil niet meer terug. Ge legt er nu een 32 oo vooraan en die 2 x da ge naar de bergen gaat en veel moet klimmen, steekt ge een 30 bijvoorbeeld.
Ketting rapper afvallen bij single? Get is net het opzet van die single dat ge van de chainsuck en dergelijke af zijt. Dus dat verhaal is onzin.
Zo een 1 x 12 heeft 11-50 achteraan. Dus al 20 tanden meer als uwe 30 nu.

Ik heb een paar jaar terug de FT ingeruild voor een FS omwille een hernia. Had er met de FS evenveel last van. Pas na een deftige bikefitting bij een specialist had ik geen last meer.

FD-Biker Mountainbiker

Berichten: 7
Zo een 1 x 12 heeft 11-50 achteraan. Dus al 20 tanden meer als uwe 30 nu.

Dat is het nu net, inderdaad voor in de bergen geen probleem, maar het is het feit dat ik veel kleiner moet stampen. Nu is het zo dat ik op de weg altijd mijn groot blad gebruik van 44 tanden, op 'slechte" onverharde wegen gebruik ik pas die 31 tanden. Ik kan met een 12 versnellingen wel klein genoeg schakelen maar niet groot genoeg.

Ik heb een paar jaar terug de FT ingeruild voor een FS omwille een hernia. Had er met de FS evenveel last van. Pas na een deftige bikefitting bij een specialist had ik geen last meer.


Daar ben ik ook nog niet helemaal aan uit, ik hoor zowel positieve als negetieve comments.

Bebop Mountainbiker

Berichten: 223
Mijn bike: SSSL
ff kijken naar een gear calculator:

- 26": voorblad 44t, cassette 12t, cadans 90: +/-42km/u
- 29": voorblad 32t, cassette 10t, cadans 90: +/-40km/u

persoonlijk mis ik dat 2de blad niet - ik heb zelf even getwijfeld om er een 34t op te zetten maar aangezien ik meer op souplesse fiets geen nood aan die paar extra tandjes

de meeste bikes worden tegenwoordig met een chain guide geleverd waardoor je geen last hebt van kettingen die eraf kunnen vallen.

nog iets: ik reed voordien met een comfortabele hardtail. qua comfort is een fully een heel andere dimensie.

en nog belangrijker: als je kan, testrijden...

Free_ltd Mountainbiker

Berichten: 1796
Mijn bike: Niner RKT 9 RDO ‘18
Het enige dat me nu is opgevallen, is dat ik op plaatsen waar ik vroeger 60km/u naar beneden kon stampen, ik daar niet meer aan geraak. Maar ergens was dat altijd wat spielerei dat ik zeker niet mis. Voor te klimmen, kom ik niets te kort. Voor gewoon vlak en wat bergaf te fietsen, kom ik er ook met de 10 of 11 achteraan ( moet eens zien hoeveel juist). Ik rij vooraan 32 en ben stilaan aan het zien voor die 1 à 2 x dat ik eens naar het zuiden ga om een 28 of 30 te steken.

Volgens mij gaat ge met een 2 x 11 niet echt iets winnen, behalve als het 20% bergaf gaat en ge alles wilt geven om uw record die dag te pakken op topsnelheid.
Laatst bijgewerkt door Free_ltd op di 06 nov 2018 10:35, in totaal 1 keer bewerkt.

FD-Biker Mountainbiker

Berichten: 7
Bedankt voor de nuttige info, ik heb veel bijgeleerd.
Ik kon niet eerder reageren want ik zat in Zwitserland (heb daar terug wat gemountainbiked) en had geen internet.

dennisVO Avatar gebruiker
Mountainbiker

Berichten: 603
Mijn bike: Canyon Spectral CF 8.0 2017
enerzijds zeg je:
FD-Biker schreef:
ik heb wel genoeg budget maar een MTB gaat nu ook niet zo heel lang mee


en anderzijds zeg je:
FD-Biker schreef:
Nu rijd ik met een 26 inch MTB van Martelly van ongeveer 14 jaar oud


natuurlijk, hoe kleiner je investering, hoe minder lang hij zal meegaan (tenzij je zelf wat handig bent en he goed onderhoud of al eens iets vervangt/update).

kijk anders ook eens naar de Canyon Neuron.
dat is een full suspension met XC geometrie, maar die vrij speels is.
dus geen marathon bike, maar een bike om (comfortabel) plezier op te beleven en te spelen.
ik heb er een gehad, waar ik heel veel toertochten mee afgeschuimd heb, maar ook Trailtochten en lichte enduro zelfs.

cowboy peter Avatar gebruiker
Mountainbiker

Berichten: 1602
Mijn bike: flash29, epic , synapse
waarom zou een goedkopere minder lang meegaan? Hij zal in de eerste plaats meer wegen. De werking is misschien ook wat minder verfijnd, maar ik denk dat de topicstarter daar niet wakker van ligt. Voor in de winter is het misschien soms zelfs beter. Als er al eens iets moet vervangen worden kost het ook allemaal stukken minder dan bij xtr of xx1.
Een scott spark in alu heb je al beneden de 2000€ met mix van deore en slx en 2 x11 . Ik vermoed dat je bij de meeste merken wel iets dergelijks terugvind. Kijk natuurlijk niet voor Carbon.
Een voorblad van 32, of begot een 30, zoals ik hier zo dikwijls zie verschijnen, dat is iets dat ik mijn vrouw zou aanraden. Een kinderverzet noem ik da. Minimum een 34 voor in de westvlaamse tochten indien een 1x setting. Ik vind het bereik van mijn 2x fietsen wel beter dan mijn 1x. Zowel zwaarder als lichter, en ik gebruik de cassette veel beter. Bij de Alu fietsen nog goed verkrijgbaar, zeker bij de modellen 2018 die ze momenteel aan't opruimen zijn.
De full suspension zal idd veel comfort toevoegen, maar zithouding zal misschien een grotere invloed hebben op eventuele rugklachten.

Volgende

Keer terug naar Welke bike geniet de voorkeur?